Menu

Stagebrief schrijven? Dit zijn onze beste tips

23 juli 2021

Yes! Je hebt de vacature voor je ideale stage gevonden. Tijd om je in je stagebrief alvast van je beste kant te laten zien. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goede stagebrief? En waar moet die brief precies aan voldoen? Met onze tips zorg jij voor een goede eerste indruk in je stagebrief.

Een eerste indruk maak je maar één keer.. ook in je stagebrief

Je kent vast het gegeven dat mensen bij een sollicitatiegesprek al in de eerste paar seconden (onbewust) bepalen of het wel of geen match is. Voor je stagebrief geldt dit, in wat mindere mate, ook. Wanneer de lezer van jouw stagebrief meteen al een goede indruk heeft omdat de opbouw van je brief goed is, er geen fouten in staan en je cv er verzorgd uitziet, sta je gegarandeerd met 1-0 voor.

Natuurlijk kun je pas tijdens een gesprek écht laten zien wat je in huis hebt en wie je bent. Maar dan moet je dat gesprek wel zien te scoren natuurlijk. Zo doe je dat:

1. Je motivatie is super belangrijk

Waar je in een ‘gewone’ sollicitatiebrief al meer kunt vertellen over je opgedane ervaring en kennis, is dat in je stagebrief waarschijnlijk nog niet het geval. Daarom is je motivatie in je stagebrief enorm belangrijk. Waarom heb jij precies dit bedrijf uitgekozen om je stagebrief naartoe te sturen? Waarom pas jij als geen ander bij dit bedrijf, wat wil je bijdragen? Zorg voor een enthousiaste motivatie door in elk geval deze voorgaande vragen uitgebreid te beantwoorden in je brief.

2. Besteed aandacht aan de uitstraling van je brief en cv

We hadden het net al even over de eerste indruk die tijdens een sollicitatiegesprek allesbepalend kan zijn. Ook in je stagebrief kun je al veel doen voor een goede indruk. Kijk naar de stijl waarin het bedrijf waar je solliciteert zelf communiceert en zorg dat jouw brief daar zowel tekstueel als visueel op aansluit. Maak je cv opvallend met een mooie foto en een aantrekkelijke, duidelijke opmaak. Zorg er ook voor dat je cv en stagebrief op elkaar aansluiten qua stijl. Zo maak je een verzorgde en aandachtige eerste indruk.

3. Onderscheid je met nevenactiviteiten

In tip 1 gaven we al aan dat het onwaarschijnlijk is dat je in je stagebrief al veel kunt vertellen over je werkervaring. Misschien is het zelfs je eerste stage. Toch is het zeker niet onbelangrijk om te benoemen wat je qua nevenactiviteiten en eventuele bijbanen al hebt gedaan. Hiermee kun je je namelijk onderscheiden van andere studiegenoten. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk? Dan zegt dit veel over jouw instelling. Wees dan ook niet bang om ook werkzaamheden en ervaringen te benoemen die op het eerste oog niets met je studie of stage te maken hebben. Juist de dingen die jij in je vrije tijd doet maken jou uniek.

4. Check ons blog over de juiste opbouw voor je sollicitatiebrief

Nu je weet welke elementen je toe kunt voegen aan je stagebrief om een goede eerste indruk achter te laten, wil je natuurlijk ook weten in welke volgorde je alle informatie in je brief het beste kunt rangschikken. Daarover schreven we al eerder een artikel: hier lees je alles over een goede opbouw van je sollicitatiebrief.

Meer tips voor solliciteren en stage lopen? Check onze blogs:

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

SmartHub on tour

SmartHub ontving een groep enthousiaste studenten van de Radboud universiteit en lieten hen kennismaken met twee gave SmartHub bedrijven. Wie weet vinden ze hier hun toekomstige masterstage of startersfunctie.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!