Menu

Stagebrief schrijven? Dit zijn onze beste tips

23 juli 2021

Yes! Je hebt de vacature voor je ideale stage gevonden. Tijd om je in je stagebrief alvast van je beste kant te laten zien. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goede stagebrief? En waar moet die brief precies aan voldoen? Met onze tips zorg jij voor een goede eerste indruk in je stagebrief.

Een eerste indruk maak je maar één keer.. ook in je stagebrief

Je kent vast het gegeven dat mensen bij een sollicitatiegesprek al in de eerste paar seconden (onbewust) bepalen of het wel of geen match is. Voor je stagebrief geldt dit, in wat mindere mate, ook. Wanneer de lezer van jouw stagebrief meteen al een goede indruk heeft omdat de opbouw van je brief goed is, er geen fouten in staan en je cv er verzorgd uitziet, sta je gegarandeerd met 1-0 voor.

Natuurlijk kun je pas tijdens een gesprek écht laten zien wat je in huis hebt en wie je bent. Maar dan moet je dat gesprek wel zien te scoren natuurlijk. Zo doe je dat:

1. Je motivatie is super belangrijk

Waar je in een ‘gewone’ sollicitatiebrief al meer kunt vertellen over je opgedane ervaring en kennis, is dat in je stagebrief waarschijnlijk nog niet het geval. Daarom is je motivatie in je stagebrief enorm belangrijk. Waarom heb jij precies dit bedrijf uitgekozen om je stagebrief naartoe te sturen? Waarom pas jij als geen ander bij dit bedrijf, wat wil je bijdragen? Zorg voor een enthousiaste motivatie door in elk geval deze voorgaande vragen uitgebreid te beantwoorden in je brief.

2. Besteed aandacht aan de uitstraling van je brief en cv

We hadden het net al even over de eerste indruk die tijdens een sollicitatiegesprek allesbepalend kan zijn. Ook in je stagebrief kun je al veel doen voor een goede indruk. Kijk naar de stijl waarin het bedrijf waar je solliciteert zelf communiceert en zorg dat jouw brief daar zowel tekstueel als visueel op aansluit. Maak je cv opvallend met een mooie foto en een aantrekkelijke, duidelijke opmaak. Zorg er ook voor dat je cv en stagebrief op elkaar aansluiten qua stijl. Zo maak je een verzorgde en aandachtige eerste indruk.

3. Onderscheid je met nevenactiviteiten

In tip 1 gaven we al aan dat het onwaarschijnlijk is dat je in je stagebrief al veel kunt vertellen over je werkervaring. Misschien is het zelfs je eerste stage. Toch is het zeker niet onbelangrijk om te benoemen wat je qua nevenactiviteiten en eventuele bijbanen al hebt gedaan. Hiermee kun je je namelijk onderscheiden van andere studiegenoten. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk? Dan zegt dit veel over jouw instelling. Wees dan ook niet bang om ook werkzaamheden en ervaringen te benoemen die op het eerste oog niets met je studie of stage te maken hebben. Juist de dingen die jij in je vrije tijd doet maken jou uniek.

4. Check ons blog over de juiste opbouw voor je sollicitatiebrief

Nu je weet welke elementen je toe kunt voegen aan je stagebrief om een goede eerste indruk achter te laten, wil je natuurlijk ook weten in welke volgorde je alle informatie in je brief het beste kunt rangschikken. Daarover schreven we al eerder een artikel: hier lees je alles over een goede opbouw van je sollicitatiebrief.

Meer tips voor solliciteren en stage lopen? Check onze blogs:

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Lotte Aartsen vond haar stage bij Pentair via SmartHub Achterhoek

Lotte zocht een stage via SmartHub en werd meteen enthousiast door de opdracht bij Pentair. Ze leerde de organisatie letterlijk en figuurlijk snel kennen, door haar brede stageopdracht. Ze bracht het hele facilitaire proces in kaart en kwam met een mooi advies. “Voor elke facilitaire dienst is iemand anders verantwoordelijk. Het was mijn taak om..

Lees meer

Ontmoet Jermo Thuis!

Ontmoet Jermo Thuis, een enthousiaste jonge professional die momenteel zijn afstudeerstage bij Innomotion vervult. Innomotion is een distribiteur voor Delta producten in Nederland en fungeert tevens als groothandel voor deze producten. Ze leveren niet alleen een breed scala aan producten, zoals PLC’s en servo motoren, maar bieden ook ondersteuning aan klanten die vragen hebben over..

Lees meer

BonsenReuling: Vol expertise en energie

In de wereld van accountancy zijn kantoren van verschillende groottes te vinden. BonsenReuling is een middelgroot kantoor met 170 collega’s verspreid over 5 locaties: Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Deventer en Elst. Het bedrijf is daarnaast ook een ook actief SmartHub-lid van het allereerste eerste uur. We spraken met Jolein (25), een gedreven en enthousiaste jonge professional..

Lees meer

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros Thomas Ros is stagiair bij DLA ICT, een ICT-bedrijf met een allround aanbod op ICT gebied, van engineering tot software en consultancy. Vanuit Graafschap College deed Thomas mee aan de vakwedstrijden ICT-beheerder van Worldskills Netherlands 22/23 en behaalde hier de 3e plek!  DLA ICT hecht veel waarde aan de..

Lees meer

Talent in beeld: Tom Dijkhuis is op een missie bij SABA!

In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Tom Dijkhuis (21), een gedreven afstudeerstudent Sportmarketing aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Tom, woonachtig in Beltrum, heeft de kans gekregen om zijn afstudeerstage te doen bij SABA in Dinxperlo, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lijmen en kitten voor specifieke B2B-markten. In de afgelopen 90 jaar heeft..

Lees meer

Het is altijd feest bij Kaemingk!

Talent in Beeld: Margot Pardijs over haar sprankelende stage bij Kaemingk. In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Margot Pardijs (22), een vierdejaars student Human Resource Management aan Saxion Deventer. Ze loopt momenteel stage bij Kaemingk. Een internationale leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar met o.a. een uitgebreide outdoor collectie. Kaemingk..

Lees meer

Lieke en Roan delen hun ervaringen bij Reiger Suspension

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen bij een bepaald bedrijf of organisatie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen daar zijn. Deze keer nemen we een “kijkje” bij Reiger Suspension in Hengelo (GLD) en delen wij de ervaringen van Lieke Rauwerda (23) – HR-stagiair en van Roan Beerten (25) – CAD-CAM programmeur. Eerst..

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!