Menu

Stagebrief schrijven? Dit zijn onze beste tips

23 juli 2021

Yes! Je hebt de vacature voor je ideale stage gevonden. Tijd om je in je stagebrief alvast van je beste kant te laten zien. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goede stagebrief? En waar moet die brief precies aan voldoen? Met onze tips zorg jij voor een goede eerste indruk in je stagebrief.

Een eerste indruk maak je maar één keer.. ook in je stagebrief

Je kent vast het gegeven dat mensen bij een sollicitatiegesprek al in de eerste paar seconden (onbewust) bepalen of het wel of geen match is. Voor je stagebrief geldt dit, in wat mindere mate, ook. Wanneer de lezer van jouw stagebrief meteen al een goede indruk heeft omdat de opbouw van je brief goed is, er geen fouten in staan en je cv er verzorgd uitziet, sta je gegarandeerd met 1-0 voor.

Natuurlijk kun je pas tijdens een gesprek écht laten zien wat je in huis hebt en wie je bent. Maar dan moet je dat gesprek wel zien te scoren natuurlijk. Zo doe je dat:

1. Je motivatie is super belangrijk

Waar je in een ‘gewone’ sollicitatiebrief al meer kunt vertellen over je opgedane ervaring en kennis, is dat in je stagebrief waarschijnlijk nog niet het geval. Daarom is je motivatie in je stagebrief enorm belangrijk. Waarom heb jij precies dit bedrijf uitgekozen om je stagebrief naartoe te sturen? Waarom pas jij als geen ander bij dit bedrijf, wat wil je bijdragen? Zorg voor een enthousiaste motivatie door in elk geval deze voorgaande vragen uitgebreid te beantwoorden in je brief.

2. Besteed aandacht aan de uitstraling van je brief en cv

We hadden het net al even over de eerste indruk die tijdens een sollicitatiegesprek allesbepalend kan zijn. Ook in je stagebrief kun je al veel doen voor een goede indruk. Kijk naar de stijl waarin het bedrijf waar je solliciteert zelf communiceert en zorg dat jouw brief daar zowel tekstueel als visueel op aansluit. Maak je cv opvallend met een mooie foto en een aantrekkelijke, duidelijke opmaak. Zorg er ook voor dat je cv en stagebrief op elkaar aansluiten qua stijl. Zo maak je een verzorgde en aandachtige eerste indruk.

3. Onderscheid je met nevenactiviteiten

In tip 1 gaven we al aan dat het onwaarschijnlijk is dat je in je stagebrief al veel kunt vertellen over je werkervaring. Misschien is het zelfs je eerste stage. Toch is het zeker niet onbelangrijk om te benoemen wat je qua nevenactiviteiten en eventuele bijbanen al hebt gedaan. Hiermee kun je je namelijk onderscheiden van andere studiegenoten. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk? Dan zegt dit veel over jouw instelling. Wees dan ook niet bang om ook werkzaamheden en ervaringen te benoemen die op het eerste oog niets met je studie of stage te maken hebben. Juist de dingen die jij in je vrije tijd doet maken jou uniek.

4. Check ons blog over de juiste opbouw voor je sollicitatiebrief

Nu je weet welke elementen je toe kunt voegen aan je stagebrief om een goede eerste indruk achter te laten, wil je natuurlijk ook weten in welke volgorde je alle informatie in je brief het beste kunt rangschikken. Daarover schreven we al eerder een artikel: hier lees je alles over een goede opbouw van je sollicitatiebrief.

Meer tips voor solliciteren en stage lopen? Check onze blogs:

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!