Menu

Goede opbouw sollicitatiebrief: zo zorg je voor een ijzersterke eerste indruk

15 april 2021

Ben je op zoek naar een stage, afstudeerplek of misschien wel naar je eerste baan? Dan ben je vast en zeker druk met sollicitatiebrieven schrijven. Met een goede sollicitatiebrief maak je een goede eerste indruk. Maar hoe zorg je nu voor de juiste opbouw in je sollicitatiebrief? In dit artikel geven we je tips en tricks voor een ijzersterke sollicitatiebrief waarmee je jouw potentiële nieuwe werkgever omver blaast.

Sollicitatiebrief stage: wat is een goede opbouw?

We starten met een geruststellende opmerking vooraf: het schrijven van een sollicitatiebrief is eigenlijk niet zo moeilijk. Veel stagezoekers of werkzoekenden zien er tegenop, maar het is niets meer of minder dan in briefvorm antwoord geven op vragen die jouw potentiële nieuwe werkgever jou wil stellen. In je antwoorden laat je blijken waarom jij dé persoon bent die geschikt is voor de aangeboden functie en wat je voor de werkgever kunt betekenen. Daar heb je echt geen drie kantjes voor nodig: ga uit van 4 tot maximaal 5 alinea’s.

Klinkt best eenvoudig, toch? Om je op weg te helpen hebben we alle onderdelen die een effectieve sollicitatiebrief bevat op een rij gezet. Hieronder zie je de stappen voor een goede opbouw van je sollicitatiebrief.

Opbouw sollicitatiebrief

  1. Aanhef

Aan wie is je brief gericht? Zorg er altijd voor dat je een persoon aanspreekt, in plaats van een bedrijf in het algemeen. Dat kan de eigenaar van het betreffende bedrijf zijn, maar soms is er ook een HR medewerker die de werving en selectie doet. Staat er een naam bij de vacature, dan richt je de brief vanzelfsprekend aan deze persoon. Wanneer je een open sollicitatie stuurt, zoek dan via de website van het bedrijf of via LinkedIn de naam op van de juiste contactpersoon.

  1. Aantrekkelijke openingszin

Net als in de kroeg bestaan er ook in sollicitatiebrieven ‘foute’ openingszinnen. De gouden regel is: begin nooit met ‘ik’. Natuurlijk gaat het erom dat je jezelf introduceert, maar het is vriendelijker om je brief te openen met een enthousiaste zin die meteen de aandacht trekt. Bijvoorbeeld: ‘Met veel enthousiasme las ik de vacature voor de functie van …’, of: ‘Bij het lezen van de vacature voor de functie van X wist ik meteen: dit is iets voor mij!’

  1. Wie ben jij en wat maakt je uniek?

Na een goede openingszin is het tijd om jezelf nader te introduceren. Waarom ben jij geschikt voor de functie en wat voeg jij toe aan het betreffende bedrijf? Hier schrijf je over je ervaring en skills, maar laat ook zeker je (persoonlijke) interesses niet achterwege. Werkgevers selecteren tegenwoordig echt niet meer alleen op skills, maar vinden het ook belangrijk dat jij als persoon bij hun team past. Wees dus niet bang om iets over jezelf als persoon te vertellen.

Houd voor dit onderdeel in gedachten dat je twee à drie ‘onderwerpen’ behandelt. Zo voorkom je dat je je potentiële nieuwe werkgever meteen onverhoopt met je halve levensverhaal vermoeit, maar houd je het beknopt.

  1. Jouw motivatie

Nu is het tijd om uit te leggen waarom je nu juist dit bedrijf hebt uitgekozen om bij te solliciteren. Benoem twee of drie eigenschappen van het bedrijf die jou specifiek aanspreken en leg uit waarom. Zorg er wel voor dat je algemene begrippen vermijd. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik wil graag veel leren’, maar maak het specifiek: ‘Ik ben erg enthousiast over vakgebied X en zie dat jullie daarin al veel ervaring hebben opgedaan.’

  1. IJzersterke afsluiter

Eindig je brief met een passende ‘uitsmijter’. Speel bijvoorbeeld in op een detail dat je op de website van het bedrijf bent tegengekomen. Voorbeeld: staat er op de website van het betreffende bedrijf dat zij op vrijdag patatdag hebben, dan kun je daar met een kleine knipoog op inspelen door te benoemen dat je graag een patatje speciaal mee eet op de vrijdag, mits dit passend is bij het bedrijf natuurlijk.

Belangrijk bij de afsluiter is daarnaast dat je een proactieve houding aanneemt. Geef aan dat je ernaar uitkijkt om van de ontvanger te horen en dat je ervoor openstaat om nader kennis te maken tijdens een persoonlijk gesprek.

Goede opbouw sollicitatiebrief is eenvoudiger dan je denkt

Valt best mee hè, een sollicitatiebrief schrijven? Volg bovenstaande stappen en jouw sollicitatiebrief mét goede opbouw heb je zo op papier. Veel succes met solliciteren!

Verder lezen?

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

SmartHub on tour

SmartHub ontving een groep enthousiaste studenten van de Radboud universiteit en lieten hen kennismaken met twee gave SmartHub bedrijven. Wie weet vinden ze hier hun toekomstige masterstage of startersfunctie.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!