Menu

Goede opbouw sollicitatiebrief: zo zorg je voor een ijzersterke eerste indruk

15 april 2021

Ben je op zoek naar een stage, afstudeerplek of misschien wel naar je eerste baan? Dan ben je vast en zeker druk met sollicitatiebrieven schrijven. Met een goede sollicitatiebrief maak je een goede eerste indruk. Maar hoe zorg je nu voor de juiste opbouw in je sollicitatiebrief? In dit artikel geven we je tips en tricks voor een ijzersterke sollicitatiebrief waarmee je jouw potentiële nieuwe werkgever omver blaast.

Sollicitatiebrief stage: wat is een goede opbouw?

We starten met een geruststellende opmerking vooraf: het schrijven van een sollicitatiebrief is eigenlijk niet zo moeilijk. Veel stagezoekers of werkzoekenden zien er tegenop, maar het is niets meer of minder dan in briefvorm antwoord geven op vragen die jouw potentiële nieuwe werkgever jou wil stellen. In je antwoorden laat je blijken waarom jij dé persoon bent die geschikt is voor de aangeboden functie en wat je voor de werkgever kunt betekenen. Daar heb je echt geen drie kantjes voor nodig: ga uit van 4 tot maximaal 5 alinea’s.

Klinkt best eenvoudig, toch? Om je op weg te helpen hebben we alle onderdelen die een effectieve sollicitatiebrief bevat op een rij gezet. Hieronder zie je de stappen voor een goede opbouw van je sollicitatiebrief.

Opbouw sollicitatiebrief

  1. Aanhef

Aan wie is je brief gericht? Zorg er altijd voor dat je een persoon aanspreekt, in plaats van een bedrijf in het algemeen. Dat kan de eigenaar van het betreffende bedrijf zijn, maar soms is er ook een HR medewerker die de werving en selectie doet. Staat er een naam bij de vacature, dan richt je de brief vanzelfsprekend aan deze persoon. Wanneer je een open sollicitatie stuurt, zoek dan via de website van het bedrijf of via LinkedIn de naam op van de juiste contactpersoon.

  1. Aantrekkelijke openingszin

Net als in de kroeg bestaan er ook in sollicitatiebrieven ‘foute’ openingszinnen. De gouden regel is: begin nooit met ‘ik’. Natuurlijk gaat het erom dat je jezelf introduceert, maar het is vriendelijker om je brief te openen met een enthousiaste zin die meteen de aandacht trekt. Bijvoorbeeld: ‘Met veel enthousiasme las ik de vacature voor de functie van …’, of: ‘Bij het lezen van de vacature voor de functie van X wist ik meteen: dit is iets voor mij!’

  1. Wie ben jij en wat maakt je uniek?

Na een goede openingszin is het tijd om jezelf nader te introduceren. Waarom ben jij geschikt voor de functie en wat voeg jij toe aan het betreffende bedrijf? Hier schrijf je over je ervaring en skills, maar laat ook zeker je (persoonlijke) interesses niet achterwege. Werkgevers selecteren tegenwoordig echt niet meer alleen op skills, maar vinden het ook belangrijk dat jij als persoon bij hun team past. Wees dus niet bang om iets over jezelf als persoon te vertellen.

Houd voor dit onderdeel in gedachten dat je twee à drie ‘onderwerpen’ behandelt. Zo voorkom je dat je je potentiële nieuwe werkgever meteen onverhoopt met je halve levensverhaal vermoeit, maar houd je het beknopt.

  1. Jouw motivatie

Nu is het tijd om uit te leggen waarom je nu juist dit bedrijf hebt uitgekozen om bij te solliciteren. Benoem twee of drie eigenschappen van het bedrijf die jou specifiek aanspreken en leg uit waarom. Zorg er wel voor dat je algemene begrippen vermijd. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik wil graag veel leren’, maar maak het specifiek: ‘Ik ben erg enthousiast over vakgebied X en zie dat jullie daarin al veel ervaring hebben opgedaan.’

  1. IJzersterke afsluiter

Eindig je brief met een passende ‘uitsmijter’. Speel bijvoorbeeld in op een detail dat je op de website van het bedrijf bent tegengekomen. Voorbeeld: staat er op de website van het betreffende bedrijf dat zij op vrijdag patatdag hebben, dan kun je daar met een kleine knipoog op inspelen door te benoemen dat je graag een patatje speciaal mee eet op de vrijdag, mits dit passend is bij het bedrijf natuurlijk.

Belangrijk bij de afsluiter is daarnaast dat je een proactieve houding aanneemt. Geef aan dat je ernaar uitkijkt om van de ontvanger te horen en dat je ervoor openstaat om nader kennis te maken tijdens een persoonlijk gesprek.

Goede opbouw sollicitatiebrief is eenvoudiger dan je denkt

Valt best mee hè, een sollicitatiebrief schrijven? Volg bovenstaande stappen en jouw sollicitatiebrief mét goede opbouw heb je zo op papier. Veel succes met solliciteren!

Verder lezen?

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Luuk Hebinck over zijn onderzoekstage bij Nijhuis Saur Industries

Luuk Hebinck (24) komt uit een klein Achterhoeks dorp en vond een stage die perfect aansluit bij zijn interesses. Gewoon in de Achterhoek! “Mijn stage bij Nijhuis Saur Industries is interessant en uitdagend. Er gebeurt van alles en ik leer ontzettend veel.” Watertechnologie Na een studie Chemische Technologie aan het Saxion in Enschede volgt Luuk..

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!