Menu

Tips

van SmartHub

Hoe schrijf je een knallend stageverslag? Tips voor afstuderende studenten!

30 mei 2024

Hey daar, bijna-afgestudeerde topper!

De tijd vliegt, hè? Net zat je nog vol spanning te wachten op die eerste stagedag, en nu is het einde van je stage in zicht. Het enige dat nog tussen jou en je diploma staat, is dat ene, kleine, superbelangrijke document: je stageverslag. Geen paniek! Wij van SmartHub Achterhoek hebben een paar gouden tips voor je verzameld om van jouw stageverslag een meesterwerk te maken.

1. Begin met een helder plan

Een goed begin is het halve werk. Maak een schets van je verslag voordat je begint met schrijven. Wat moet erin komen? Hier zijn enkele essentiële onderdelen:

  • Inleiding: Wie ben je, waar heb je stage gelopen en waarom?
  • Bedrijfsschets: Vertel iets over het bedrijf waar je stage hebt gelopen.
  • Stageopdracht: Wat was je opdracht? Wat waren de doelen?
  • Uitvoering: Hoe heb je je opdracht aangepakt? Welke methodes en technieken heb je gebruikt?
  • Resultaten: Wat heb je bereikt? Vergeet niet om concrete resultaten te vermelden.
  • Reflectie: Wat heb je geleerd? Hoe kijk je terug op je stage?
  • Conclusie: Een korte samenvatting van je bevindingen en je persoonlijke groei.

2. Houd het professioneel, maar wees jezelf

Het is belangrijk dat je verslag professioneel is, maar laat je persoonlijkheid ook doorschemeren. Schrijf op een manier die bij jou past, zolang het maar duidelijk en formeel genoeg is voor je opleiding. Voeg anekdotes toe die je ervaringen illustreren en laat zien hoe je bent gegroeid.

3. Wees concreet en duidelijk

Vermijd vage termen en wees specifiek over wat je hebt gedaan en bereikt. In plaats van “Ik heb veel geleerd over marketing”, kun je beter schrijven: “Ik heb geleerd hoe ik een social media campagne opzet en beheer, waarbij ik het aantal volgers van het bedrijf met 20% heb laten groeien in drie maanden.”

4. Gebruik visuele elementen

Afbeeldingen, grafieken en tabellen kunnen je verslag aantrekkelijker maken en je bevindingen verduidelijken. Zorg ervoor dat ze relevant zijn en ondersteun je tekst ermee. Maar let op: overdrijf niet, je verslag moet geen plaatjesboek worden.

5. Vraag om feedback

Vooral als je voor het eerst een stageverslag schrijft, kan feedback van je begeleider, collega’s of medestudenten heel waardevol zijn. Ze kunnen je wijzen op dingen die je misschien over het hoofd hebt gezien of suggesties doen om je verslag te verbeteren.

6. Plagiaat? Nope!

Het is verleidelijk om informatie van het internet te kopiëren, maar doe dit niet. Plagiaat is een serieuze zaak en kan je in grote problemen brengen. Zorg ervoor dat al het werk en de ideeën in je verslag van jou zijn of goed geciteerd worden.

7. Reflecteer op je leerervaringen

Reflecteren is een cruciaal onderdeel van je stageverslag. Het gaat niet alleen om wat je hebt gedaan, maar ook om wat je hebt geleerd en hoe je bent gegroeid. Hier zijn een paar vragen die je kunt gebruiken om diepgaand te reflecteren:

  • Welke vaardigheden heb je ontwikkeld of verbeterd tijdens je stage?
  • Wat waren je grootste uitdagingen en hoe heb je deze overwonnen?
  • Hoe heeft de stage bijgedragen aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling?
  • Wat zou je anders doen als je opnieuw zou beginnen?
  • Hoe zie je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan van invloed op je toekomstige carrière?

Door deze vragen te beantwoorden, laat je zien dat je niet alleen hebt gewerkt, maar ook echt hebt geleerd en gegroeid.

8. Check, check, dubbelcheck!

Laat je verslag niet op het laatste moment aan je begeleider lezen. Plan tijd in om grondig te controleren op spel- en grammaticafouten, consistentie en leesbaarheid. Een tip: lees je verslag hardop, zo hoor je sneller of iets niet lekker loopt.

9. Maak het af met een knaller

Sluit je verslag af met een sterke conclusie en zorg voor een professionele opmaak. Een overzichtelijke inhoudsopgave, paginanummers en een nette lay-out maken een groot verschil. Vergeet niet om een nette titelpagina toe te voegen met alle belangrijke informatie.

Dus, ga ervoor! Pak die laptop, zet je favoriete playlist aan en laat je creatieve brein het werk doen. Je bent al zo ver gekomen, dit laatste stukje kun je ook rocken!

Veel succes met je stageverslag en vergeet niet te genieten van de laatste momenten van je stage. Je bent bijna aan de finishlijn!

Pssssst…. heb je nu je stageverslag afgerond en je studie bijna voltooid? Klaar voor de volgende stap? Bij SmartHub Achterhoek helpen we je graag aan je droombaan. Check onze vacatures en ontdek de beste carrièremogelijkheden in de regio. Zet HIER de eerste stap naar een succesvolle toekomst.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

SmartHub Achterhoek Techniektent op Zwarte Cross

Op de Zwarte Cross was de techniektent van SmartHub Achterhoek een ware trekpleister in het Blagenparadijs! Het hele weekend stond in het teken van leren, creëren en vooral veel lol maken. Jonge talenten kregen de kans om te experimenteren met verschillende technieken zoals metselen, installatietechniek, lasersnijden en het bouwen van een stoplicht. Bekijk hieronder de beelden..

Lees meer

Bas bouwt aan zijn toekomst bij WBC Bouwgroep

Maak kennis met Bas ten Hagen, een gedreven student en stagiair bij WBC Bouwgroep, een middelgroot bouwbedrijf uit Winterswijk, dat zich specialiseert in hoogwaardige bouwprojecten. Bas, 23 jaar, komt uit Eibergen en volgt de studie Bouwkunde aan het Saxion in Enschede. Naast zijn passie voor bouwen, is hij een echte sportfanaat die graag hardloopt en..

Lees meer

Hoe schrijf je een knallend stageverslag? Tips voor afstuderende studenten!

Hey daar, bijna-afgestudeerde topper! De tijd vliegt, hè? Net zat je nog vol spanning te wachten op die eerste stagedag, en nu is het einde van je stage in zicht. Het enige dat nog tussen jou en je diploma staat, is dat ene, kleine, superbelangrijke document: je stageverslag. Geen paniek! Wij van SmartHub Achterhoek hebben een paar..

Lees meer

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!