Menu

Bereid je voor op déze vragen in je sollicitatiegesprek voor stage

15 juni 2021

Heb je onlangs een steengoede sollicitatiebrief verstuurd en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Dan kan de voorbereiding beginnen! Wat je vooral kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek voor stage: véél vragen. In dit artikel bereiden we je voor op de 3 meest gestelde vragen en geven we tips hoe jij je van je beste kant kunt laten zien door zelf ook de juiste vragen te stellen.

Het is zover: na het versturen van de nodige brieven je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor stage! Wellicht heb je al eens eerder stage gelopen en weet je dus al een beetje hoe het er tijdens zo’n gesprek aan toegaat. Maar het kan natuurlijk ook je allereerste gesprek zijn. Hoe dan ook is het best een spannend moment. Dit is je kans om jezelf van je beste kant te laten zien om die toffe stage binnen te slepen…

Met deze tips zal het aan je voorbereiding in elk geval niet meer liggen. Succes!

3 vragen die je kunt verwachten

  • De waaromvraag: dit is er eentje die je sowieso kunt verwachten. Bedrijven willen weten wat jouw motivatie is om precies bij hén stage te lopen. Waarom kies je voor deze partij, en niet voor de concurrent? Als je hier goed antwoord op kunt geven sterkt je dat zeker in je positie.
  • Wat wil je leren? Waar wil jij in groeien? Een stage loop je natuurlijk om te zien hoe het er in het echte (bedrijfs)leven aan toegaat, maar vooral ook om veel te leren en jezelf te ontwikkelen. Het is goed om jouw (globale) leerdoelen te delen met de persoon met wie je in gesprek bent. Hij of zij kan dan alvast beoordelen of het bedrijf datgene waar jij in wilt groeien ook daadwerkelijk te bieden heeft.
  • Waarom jij? Noem eens een goede reden waarom ze jou moeten kiezen voor de stageplek? Deze vraag kun je natuurlijk ook verwachten. Soms wordt ‘ie ook verpakt in de vraag: Noem eens drie goede eigenschappen van jezelf? Het is daarom goed om van tevoren punten op te schrijven die jou onderscheidend maken, waarmee jij een streepje voor hebt op de andere sollicitanten. Heb je bijvoorbeeld een mooie studie-opdracht gedaan die interessant is voor het bedrijf? Verdiep je je (naast je studie) extra in bepaalde vakinhoudelijke materie? Of spring je er vanwege een bepaalde skill uit? Wees niet te bescheiden; laat zien wat je in huis hebt!

Vragen die jij kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Als het goed is krijg jij ook voldoende mogelijkheid om jouw eigen vragen te stellen. Maak hier gebruik van, want dit sterkt je positie! Doordat jij goede vragen stelt benadruk je jouw interesse in het bedrijf.

Om je op weg te helpen geven we je drie voorbeeldvragen mee. Ga daarnaast ook vooral zelf op zoek naar de juiste vragen voor ‘jouw’ bedrijf. Er zullen zich vast genoeg vragen opwerpen wanneer je de website of social media kanalen van het bedrijf eens goed onder de loep neemt.

  1. Welke verwachtingen hebben jullie van mij?
  2. Wat zijn jullie eerdere ervaringen met stagiairs? Wat voor soort opdrachten hebben zij gedaan tijdens hun stage?
  3. Wat zijn jullie ambities? Waar willen jullie naartoe groeien, is er bijvoorbeeld een gezamenlijke visie die iedere collega kent?

Nog op zoek naar vacatures? Die vind je hier!

Heb je de juiste stageplek nog niet gevonden? Kijk dan eens bij de vacatures van de meer dan 160 aangesloten bedrijven bij SmartHub.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Lotte Aartsen vond haar stage bij Pentair via SmartHub Achterhoek

Lotte zocht een stage via SmartHub en werd meteen enthousiast door de opdracht bij Pentair. Ze leerde de organisatie letterlijk en figuurlijk snel kennen, door haar brede stageopdracht. Ze bracht het hele facilitaire proces in kaart en kwam met een mooi advies. “Voor elke facilitaire dienst is iemand anders verantwoordelijk. Het was mijn taak om..

Lees meer

Ontmoet Jermo Thuis!

Ontmoet Jermo Thuis, een enthousiaste jonge professional die momenteel zijn afstudeerstage bij Innomotion vervult. Innomotion is een distribiteur voor Delta producten in Nederland en fungeert tevens als groothandel voor deze producten. Ze leveren niet alleen een breed scala aan producten, zoals PLC’s en servo motoren, maar bieden ook ondersteuning aan klanten die vragen hebben over..

Lees meer

BonsenReuling: Vol expertise en energie

In de wereld van accountancy zijn kantoren van verschillende groottes te vinden. BonsenReuling is een middelgroot kantoor met 170 collega’s verspreid over 5 locaties: Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Deventer en Elst. Het bedrijf is daarnaast ook een ook actief SmartHub-lid van het allereerste eerste uur. We spraken met Jolein (25), een gedreven en enthousiaste jonge professional..

Lees meer

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros Thomas Ros is stagiair bij DLA ICT, een ICT-bedrijf met een allround aanbod op ICT gebied, van engineering tot software en consultancy. Vanuit Graafschap College deed Thomas mee aan de vakwedstrijden ICT-beheerder van Worldskills Netherlands 22/23 en behaalde hier de 3e plek!  DLA ICT hecht veel waarde aan de..

Lees meer

Talent in beeld: Tom Dijkhuis is op een missie bij SABA!

In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Tom Dijkhuis (21), een gedreven afstudeerstudent Sportmarketing aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Tom, woonachtig in Beltrum, heeft de kans gekregen om zijn afstudeerstage te doen bij SABA in Dinxperlo, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lijmen en kitten voor specifieke B2B-markten. In de afgelopen 90 jaar heeft..

Lees meer

Het is altijd feest bij Kaemingk!

Talent in Beeld: Margot Pardijs over haar sprankelende stage bij Kaemingk. In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Margot Pardijs (22), een vierdejaars student Human Resource Management aan Saxion Deventer. Ze loopt momenteel stage bij Kaemingk. Een internationale leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar met o.a. een uitgebreide outdoor collectie. Kaemingk..

Lees meer

Lieke en Roan delen hun ervaringen bij Reiger Suspension

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen bij een bepaald bedrijf of organisatie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen daar zijn. Deze keer nemen we een “kijkje” bij Reiger Suspension in Hengelo (GLD) en delen wij de ervaringen van Lieke Rauwerda (23) – HR-stagiair en van Roan Beerten (25) – CAD-CAM programmeur. Eerst..

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!