Menu

Bereid je voor op déze vragen in je sollicitatiegesprek voor stage

15 juni 2021

Heb je onlangs een steengoede sollicitatiebrief verstuurd en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Dan kan de voorbereiding beginnen! Wat je vooral kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek voor stage: véél vragen. In dit artikel bereiden we je voor op de 3 meest gestelde vragen en geven we tips hoe jij je van je beste kant kunt laten zien door zelf ook de juiste vragen te stellen.

Het is zover: na het versturen van de nodige brieven je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor stage! Wellicht heb je al eens eerder stage gelopen en weet je dus al een beetje hoe het er tijdens zo’n gesprek aan toegaat. Maar het kan natuurlijk ook je allereerste gesprek zijn. Hoe dan ook is het best een spannend moment. Dit is je kans om jezelf van je beste kant te laten zien om die toffe stage binnen te slepen…

Met deze tips zal het aan je voorbereiding in elk geval niet meer liggen. Succes!

3 vragen die je kunt verwachten

  • De waaromvraag: dit is er eentje die je sowieso kunt verwachten. Bedrijven willen weten wat jouw motivatie is om precies bij hén stage te lopen. Waarom kies je voor deze partij, en niet voor de concurrent? Als je hier goed antwoord op kunt geven sterkt je dat zeker in je positie.
  • Wat wil je leren? Waar wil jij in groeien? Een stage loop je natuurlijk om te zien hoe het er in het echte (bedrijfs)leven aan toegaat, maar vooral ook om veel te leren en jezelf te ontwikkelen. Het is goed om jouw (globale) leerdoelen te delen met de persoon met wie je in gesprek bent. Hij of zij kan dan alvast beoordelen of het bedrijf datgene waar jij in wilt groeien ook daadwerkelijk te bieden heeft.
  • Waarom jij? Noem eens een goede reden waarom ze jou moeten kiezen voor de stageplek? Deze vraag kun je natuurlijk ook verwachten. Soms wordt ‘ie ook verpakt in de vraag: Noem eens drie goede eigenschappen van jezelf? Het is daarom goed om van tevoren punten op te schrijven die jou onderscheidend maken, waarmee jij een streepje voor hebt op de andere sollicitanten. Heb je bijvoorbeeld een mooie studie-opdracht gedaan die interessant is voor het bedrijf? Verdiep je je (naast je studie) extra in bepaalde vakinhoudelijke materie? Of spring je er vanwege een bepaalde skill uit? Wees niet te bescheiden; laat zien wat je in huis hebt!

Vragen die jij kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Als het goed is krijg jij ook voldoende mogelijkheid om jouw eigen vragen te stellen. Maak hier gebruik van, want dit sterkt je positie! Doordat jij goede vragen stelt benadruk je jouw interesse in het bedrijf.

Om je op weg te helpen geven we je drie voorbeeldvragen mee. Ga daarnaast ook vooral zelf op zoek naar de juiste vragen voor ‘jouw’ bedrijf. Er zullen zich vast genoeg vragen opwerpen wanneer je de website of social media kanalen van het bedrijf eens goed onder de loep neemt.

  1. Welke verwachtingen hebben jullie van mij?
  2. Wat zijn jullie eerdere ervaringen met stagiairs? Wat voor soort opdrachten hebben zij gedaan tijdens hun stage?
  3. Wat zijn jullie ambities? Waar willen jullie naartoe groeien, is er bijvoorbeeld een gezamenlijke visie die iedere collega kent?

Nog op zoek naar vacatures? Die vind je hier!

Heb je de juiste stageplek nog niet gevonden? Kijk dan eens bij de vacatures van de meer dan 160 aangesloten bedrijven bij SmartHub.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Hoe schrijf je een knallend stageverslag? Tips voor afstuderende studenten!

Hey daar, bijna-afgestudeerde topper! De tijd vliegt, hè? Net zat je nog vol spanning te wachten op die eerste stagedag, en nu is het einde van je stage in zicht. Het enige dat nog tussen jou en je diploma staat, is dat ene, kleine, superbelangrijke document: je stageverslag. Geen paniek! Wij van SmartHub Achterhoek hebben een paar..

Lees meer

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!