Menu

Hoe overleef ik mijn stage? 6 tips voor een succesvolle (afstudeer)stage

27 januari 2022

Het is gelukt! Je hebt een stage gevonden en zet de eerste stappen in ‘het werkende leven’. Nu wil je je natuurlijk van je beste kant laten zien. Met deze tips maak jij een groot succes van je stage.

Tip 1: Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding gaat je helpen om de eerste stagedag goed door te komen. Er komt veel (informatie) op je af zo’n eerste dag. Door je alvast te verdiepen in het bedrijf plaats je informatie beter in de context. Kijk bijvoorbeeld op de website van het bedrijf en op hun social media pagina’s. Zo kom je te weten welke afdelingen en functies er zijn, wat de geschiedenis van het bedrijf is en welke actualiteiten er spelen.

Tip 2: Stel jezelf voor
De eerste dag van je stage zal vooral bestaan uit kennismaken met collega’s. Doe je best om hen te leren kennen, je gaat ten slotte een tijdje met hen samenwerken. Voor je collega’s is het goed te weten dat jij de nieuwe stagiair bent en wat je komt doen. Als jij goed verwoordt wat jouw opdracht is (en wat je van de organisatie te weten wilt komen!) kunnen zij je helpen je stage nog succesvoller te maken.

Tip 3: Stel vragen
Domme vragen bestaan niet. Het is heel logisch dat je veel nog niet weet. Door vragen te stellen laat je zien dat je nieuwsgierig bent en toon je interesse. Blijf gedurende je stage gewoon vragen stellen, ook als je denkt dat je het zou moeten weten of die vraag al eerder gesteld hebt. Doen alsof je alles al weet gaat je niet verder helpen en kan leiden tot verkeerde aannames. Je bent er ten slotte om te leren!

Tip 4: Wees op tijd
Dit is natuurlijk een open deur, maar we noemen het toch maar even. Kom je te laat dan sta je al gelijk met 1- 0 achter. Plan dus wat extra tijd voor onvoorziene zaken als een lekke band of vertraging van bus of trein.

Tip 5: Kleed je netjes
Natuurlijk hoef je niet strak in pak op je stage te verschijnen. Laat met je kleding wel zien dat het geen avondje met vrienden is en dat je het werk serieus neemt. Laat die broek met gaten en afgetrapte sneakers thuis en draag iets dat er verzorgd uitziet.

Tip 6: Kom voor jezelf op
Is de stage niet helemaal wat je ervan had verwacht? Of heb je het gevoel dat je te weinig leert of te weinig verantwoordelijkheid krijgt? Durf dit te bespreken en wacht hier niet mee. Laat de spanning en druk bij jezelf niet oplopen door te denken dat het misschien nog wel verandert! Bespreek tijdig en rustig met je stagebegeleider wat je dwars zit en hoe je het liever anders ziet. Je zult merken dat je stagebegeleider met je meedenkt en ook wil dat jouw stage een succes wordt.

Vind je je stage toch echt niet leuk meer? Check hier wat je kunt doen. Wil je toch een nieuwe stage? Neem een kijkje bij de vacatures van onze bedrijven voor leuke stageplekken. Ook kun je je opgeven voor onze talentenmailing waarmee je je voorstelt aan alle SmartHub leden.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!