Menu

10 tips voor het vinden van een stage

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

5 april 2024

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek.

1. Bepaal je doelen en interesses:

Bedenk voor jezelf wat je uit deze stage wil halen. Bepaal je leerdoelen en carrièreambities. Wat wil je leren en bereiken tijdens je stage?

2. Update je CV en LinkedIn-profiel:

Zorg ervoor dat je cv opvalt en je LinkedIn-profiel professioneel is. Voeg relevante cursussen, projecten en vaardigheden toe. Bekijk hier onze tips voor een goed LinkedIn profiel.

3. Onderzoek bedrijven:

Neem de tijd om bedrijven in jouw vakgebied te onderzoeken. Wat zijn hun kernwaarden en welke stageprogramma’s bieden ze aan? Hoe is de bedrijfscultuur en wat past bij jou?

4. Netwerk, Netwerk, Netwerk:

Neem contact op met docenten, medestudenten, vrienden, en familieleden voor aanbevelingen en advies. Het bijwonen van stagemarkten en evenementen is een geweldige manier om te netwerken en professionals uit jouw vakgebied te ontmoeten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Achterhoekse Talententuin.

5. Gebruik online platforms

Maak gebruik van platforms als smarthub.nl en LinkedIn om je te oriënteren op bedrijven en vacatures en om te solliciteren. Via smarthub.nl kun je laagdrempelig en vrijblijvend contact opnemen met grote en kleine bedrijven die jong talent graag een warm welkom bieden. Hier vind je vele vacatures waar je op kunt reageren.

6. Stuur gerichte sollicitaties:

Pas je sollicitaties aan op basis van de specifieke eisen van elke stageplek. Schrijf een overtuigende motivatiebrief waarin je benadrukt waarom je geïnteresseerd bent in die specifieke stage. Laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent.

7. Blijf proactief:

7. Volg op met bedrijven na het indienen van je sollicitaties. Ook als je niet direct zelf iets terug hoort is het slim om contact te zoeken. Dit toont lef en laat zien dat je echt graag wil. Overweeg ook het sturen van koude sollicitaties naar bedrijven waar je graag zou willen stage lopen.

8. Gebruik de carrière-ondersteuning van je school:

Raadpleeg de praktijkcoördinatoren van je school voor begeleiding en ondersteuning bij het zoeken naar een stage en/of bekijk de stageplatforms van je school.

9.Overweeg alternatieve benaderingen:

Denk buiten de gebaande paden. Overweeg ook kleinere bedrijven, startups of non-profitorganisaties waar je mogelijk meer verantwoordelijkheden en leerkansen krijgt. Of meld je aan voor de SmartHub talentenmailing en deel jouw stageoproep met ruim 180 werkgevers.

10. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken:

Oefen veelvoorkomende interview vragen en wees klaar om je ervaringen en vaardigheden te benadrukken. Bekijk hiervoor onze tips.

Veel succes!

Onthoud dat het vinden van de perfecte stage wat tijd kan kosten, dus wees geduldig en blijf gemotiveerd. Het is ook belangrijk om open te staan voor verschillende mogelijkheden en om elke ervaring als leerkans te beschouwen. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten!

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!