Menu

Martijn vond een avontuurlijke afstudeerstage om de hoek

16 april 2019

Hij studeerde een tijdje in Zwitserland en liep stage in IJmuiden. Maar voor zijn afstudeeropdracht vond Martijn de perfecte klik in de Achterhoek. In een collegiale sfeer werkt hij aan zijn onderzoek over robotlassen, terwijl hij intussen in alle rust kan nadenken over zijn toekomstplannen.

Martijn Wellink (24) studeert Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion in Enschede. Toen het tijd was voor zijn afstudeerstage, zocht hij onder andere via de vacatureportal van SmartHub. Daar kwam hij een interessante vacature tegen bij Hoopman Machines in Aalten. Toch twijfelde hij. Afstuderen op tien minuten fietsen van zijn ouderlijk huis, wilde hij dat wel? Moest hij niet voor iets… avontuurlijkers kiezen? “Maar het ging om een onderzoek over robotlassen en dat leek me heel interessant. Dus heb ik toch maar gesolliciteerd”, vertelt hij. “Ik zocht al een tijdje naar een afstudeerplek en was ook al bij een paar bedrijven op gesprek geweest, zowel in de Achterhoek als daarbuiten. Maar nergens voelde ik voor honderd procent een klik. Bij Hoopman was dat wel zo. Het eerste gesprek was op maandag en de maandag erna ben ik al begonnen!”

Lasrobots

Onder de merknaam Holaras ontwikkelt Hoopman Machines grote landbouwmachines. Al sinds 2000 worden hiervoor lasrobots ingezet. “Daar liepen ze toen echt mee voorop”, vertelt Martijn. “Maar die robots zijn nu verouderd en moeten worden vervangen. Het is mijn taak om hierover advies uit te brengen. Ik onderzoek eerst hoe het huidige proces verloopt en wat hierin de knelpunten zijn. Daarna ga ik kijken welke opties er zijn, want er is in twintig jaar tijd natuurlijk veel veranderd. En vervolgens bekijk ik hoe een nieuwe robot in het proces kan worden ingepast.”

Rust om na te denken

Heeft hij geen spijt van zijn niet-zo-avontuurlijke keuze? “Nee, helemaal niet!”, lacht Martijn. “Het avontuurlijke zit voor mij ook echt wel in de opdracht, die is heel tof. En het is ook niet zo dat ik nog niets van de wereld heb gezien. Tijdens mijn minor heb ik een halfjaar in Zwitserland gestudeerd. En mijn vorige stage heb ik bij Tata Steel in IJmuiden gedaan. Eerlijk gezegd vind ik het wel fijn dat ik nu niet zoveel reistijd heb. Zo heb ik de rust om na te denken over wat ik na mijn afstuderen wil doen. Ik overweeg nu om een master te gaan volgen aan de universiteit. Alleen nog even bedenken of ik dan de technische of juist de bedrijfskundige kant op ga.”

Kopjes koffie

Martijn vindt dat er bij Hoopman Machines een goede sfeer hangt. “De eerste ochtend heb ik iedereen de hand geschud en kort verteld wat ik kwam doen. Nu komt er regelmatig iemand informeren of ik al verder ben gekomen en of ze me ergens mee kunnen helpen. Waar ik ook van stond te kijken, is dat ze hier samen koffiedrinken. En dan geen koffie uit de automaat, maar vers gezet. Om half tien staat de hele kantine vol met kopjes koffie en neemt iedereen even pauze. Dat ging bij mijn vorige stageplek heel anders, daar dronk je gewoon koffie achter je bureau. Je nam nog net een kopje voor je collega’s mee!”

Vizier op de Achterhoek

Martijn weet nog niet waar hij straks na zijn vervolgstudie een baan wil zoeken. “Eigenlijk heb ik ook pas sinds kort het vizier weer een beetje op de Achterhoek gericht. Omdat ik in Enschede studeer, waren praktijkopdrachten vaak bij Twentse bedrijven. Nu ontdek ik eigenlijk pas hoeveel interessante bedrijven er in de Achterhoek zijn. De vacatureportal van SmartHub is daarbij erg handig, die hou ik zeker in de gaten. Wie weet komt er dan, net als bij mijn afstudeeropdracht, opeens een baan voorbij waarvan ik denk: ‘Dat is het!’”

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!