Menu

Martijn vond een avontuurlijke afstudeerstage om de hoek

16 april 2019

Hij studeerde een tijdje in Zwitserland en liep stage in IJmuiden. Maar voor zijn afstudeeropdracht vond Martijn de perfecte klik in de Achterhoek. In een collegiale sfeer werkt hij aan zijn onderzoek over robotlassen, terwijl hij intussen in alle rust kan nadenken over zijn toekomstplannen.

Martijn Wellink (24) studeert Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion in Enschede. Toen het tijd was voor zijn afstudeerstage, zocht hij onder andere via de vacatureportal van SmartHub. Daar kwam hij een interessante vacature tegen bij Hoopman Machines in Aalten. Toch twijfelde hij. Afstuderen op tien minuten fietsen van zijn ouderlijk huis, wilde hij dat wel? Moest hij niet voor iets… avontuurlijkers kiezen? “Maar het ging om een onderzoek over robotlassen en dat leek me heel interessant. Dus heb ik toch maar gesolliciteerd”, vertelt hij. “Ik zocht al een tijdje naar een afstudeerplek en was ook al bij een paar bedrijven op gesprek geweest, zowel in de Achterhoek als daarbuiten. Maar nergens voelde ik voor honderd procent een klik. Bij Hoopman was dat wel zo. Het eerste gesprek was op maandag en de maandag erna ben ik al begonnen!”

Lasrobots

Onder de merknaam Holaras ontwikkelt Hoopman Machines grote landbouwmachines. Al sinds 2000 worden hiervoor lasrobots ingezet. “Daar liepen ze toen echt mee voorop”, vertelt Martijn. “Maar die robots zijn nu verouderd en moeten worden vervangen. Het is mijn taak om hierover advies uit te brengen. Ik onderzoek eerst hoe het huidige proces verloopt en wat hierin de knelpunten zijn. Daarna ga ik kijken welke opties er zijn, want er is in twintig jaar tijd natuurlijk veel veranderd. En vervolgens bekijk ik hoe een nieuwe robot in het proces kan worden ingepast.”

Rust om na te denken

Heeft hij geen spijt van zijn niet-zo-avontuurlijke keuze? “Nee, helemaal niet!”, lacht Martijn. “Het avontuurlijke zit voor mij ook echt wel in de opdracht, die is heel tof. En het is ook niet zo dat ik nog niets van de wereld heb gezien. Tijdens mijn minor heb ik een halfjaar in Zwitserland gestudeerd. En mijn vorige stage heb ik bij Tata Steel in IJmuiden gedaan. Eerlijk gezegd vind ik het wel fijn dat ik nu niet zoveel reistijd heb. Zo heb ik de rust om na te denken over wat ik na mijn afstuderen wil doen. Ik overweeg nu om een master te gaan volgen aan de universiteit. Alleen nog even bedenken of ik dan de technische of juist de bedrijfskundige kant op ga.”

Kopjes koffie

Martijn vindt dat er bij Hoopman Machines een goede sfeer hangt. “De eerste ochtend heb ik iedereen de hand geschud en kort verteld wat ik kwam doen. Nu komt er regelmatig iemand informeren of ik al verder ben gekomen en of ze me ergens mee kunnen helpen. Waar ik ook van stond te kijken, is dat ze hier samen koffiedrinken. En dan geen koffie uit de automaat, maar vers gezet. Om half tien staat de hele kantine vol met kopjes koffie en neemt iedereen even pauze. Dat ging bij mijn vorige stageplek heel anders, daar dronk je gewoon koffie achter je bureau. Je nam nog net een kopje voor je collega’s mee!”

Vizier op de Achterhoek

Martijn weet nog niet waar hij straks na zijn vervolgstudie een baan wil zoeken. “Eigenlijk heb ik ook pas sinds kort het vizier weer een beetje op de Achterhoek gericht. Omdat ik in Enschede studeer, waren praktijkopdrachten vaak bij Twentse bedrijven. Nu ontdek ik eigenlijk pas hoeveel interessante bedrijven er in de Achterhoek zijn. De vacatureportal van SmartHub is daarbij erg handig, die hou ik zeker in de gaten. Wie weet komt er dan, net als bij mijn afstudeeropdracht, opeens een baan voorbij waarvan ik denk: ‘Dat is het!’”

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Lotte Aartsen vond haar stage bij Pentair via SmartHub Achterhoek

Lotte zocht een stage via SmartHub en werd meteen enthousiast door de opdracht bij Pentair. Ze leerde de organisatie letterlijk en figuurlijk snel kennen, door haar brede stageopdracht. Ze bracht het hele facilitaire proces in kaart en kwam met een mooi advies. “Voor elke facilitaire dienst is iemand anders verantwoordelijk. Het was mijn taak om..

Lees meer

Ontmoet Jermo Thuis!

Ontmoet Jermo Thuis, een enthousiaste jonge professional die momenteel zijn afstudeerstage bij Innomotion vervult. Innomotion is een distribiteur voor Delta producten in Nederland en fungeert tevens als groothandel voor deze producten. Ze leveren niet alleen een breed scala aan producten, zoals PLC’s en servo motoren, maar bieden ook ondersteuning aan klanten die vragen hebben over..

Lees meer

BonsenReuling: Vol expertise en energie

In de wereld van accountancy zijn kantoren van verschillende groottes te vinden. BonsenReuling is een middelgroot kantoor met 170 collega’s verspreid over 5 locaties: Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Deventer en Elst. Het bedrijf is daarnaast ook een ook actief SmartHub-lid van het allereerste eerste uur. We spraken met Jolein (25), een gedreven en enthousiaste jonge professional..

Lees meer

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros Thomas Ros is stagiair bij DLA ICT, een ICT-bedrijf met een allround aanbod op ICT gebied, van engineering tot software en consultancy. Vanuit Graafschap College deed Thomas mee aan de vakwedstrijden ICT-beheerder van Worldskills Netherlands 22/23 en behaalde hier de 3e plek!  DLA ICT hecht veel waarde aan de..

Lees meer

Talent in beeld: Tom Dijkhuis is op een missie bij SABA!

In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Tom Dijkhuis (21), een gedreven afstudeerstudent Sportmarketing aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Tom, woonachtig in Beltrum, heeft de kans gekregen om zijn afstudeerstage te doen bij SABA in Dinxperlo, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lijmen en kitten voor specifieke B2B-markten. In de afgelopen 90 jaar heeft..

Lees meer

Het is altijd feest bij Kaemingk!

Talent in Beeld: Margot Pardijs over haar sprankelende stage bij Kaemingk. In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Margot Pardijs (22), een vierdejaars student Human Resource Management aan Saxion Deventer. Ze loopt momenteel stage bij Kaemingk. Een internationale leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar met o.a. een uitgebreide outdoor collectie. Kaemingk..

Lees meer

Lieke en Roan delen hun ervaringen bij Reiger Suspension

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen bij een bepaald bedrijf of organisatie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen daar zijn. Deze keer nemen we een “kijkje” bij Reiger Suspension in Hengelo (GLD) en delen wij de ervaringen van Lieke Rauwerda (23) – HR-stagiair en van Roan Beerten (25) – CAD-CAM programmeur. Eerst..

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!