Menu

Jonge talenten Pim en Stijn over Stanstechniek in Gaanderen

7 februari 2023

Stijn Bourgondiën uit Silvolde en Pim Jansen uit Ulft hebben veel gemeen. Beide studeerden ze werktuigbouwkunde (en meer) maar ook leren en werken ze beide bij Stanstechniek in Gaanderen. Een mooi moment om ze eens wat vragen te stellen. 

Wat is Stanstechniek? 
Stantechniek Gaanderen B.V. is een MKB-bedrijf met meer dan 100 werknemers, variërend van engineers tot productiemedewerkers. Stanstechniek verwerkt klant specifieke producten uit band- en plaatmateriaal voor OEM bedrijven (Original Equipment Manufacturer). Een bedrijf dat een origineel product fabriceert. Stanstechniek beschikt over een flexibele productie-inrichting waar zowel kleine als grote series geproduceerd kunnen worden.

Wat studeren jullie?
Stijn: “Op het moment ben ik bezig met twee studies. Ik ben in 2018 begonnen met Industrieel Product Ontwerpen (IPO) op de HAN in Arnhem. Doordat ik tijdens mijn stage en zaterdagbaantje bij Stanstechniek merkte dat werktuigbouwkunde (de technische kant van IPO) me meer aansprak, ben ik gaan informeren naar de mogelijkheden om me daar verder in te ontwikkelen. Ik kreeg te horen dat ik de studie werktuigbouwkunde in deeltijd ernaast zou kunnen volgen. Gelukkig werkte ik op zaterdag al bij Stanstechniek en kon ik hier zonder problemen dit traject gaan volgen. Ik ga volgend jaar naar mijn laatste jaar, dan moet ik voor beide tegelijk afstuderen. Dit wordt een uitdaging, maar ik denk dat het met de hulp van Stanstechniek zeker moet lukken.”  

Pim: “Ik Heb de Bachelor Werktuigbouwkunde gevolgd op de HAN in Arnhem en Nijmegen. Deze heb ik afgelopen januari afgerond. In februari ben ik gestart met de Engelstalige Master Engineering Systems. Binnen deze master volg ik de “track” (stroming) Lean Engineering. Na gesprekken met Stanstechniek Gaanderen heb ik besloten deze studie deeltijd te gaan doen naast Stanstechniek.” 

Stijn

Hoe zijn jullie bij Stanstechniek terecht gekomen?
Stijn: “Toen ik de studie industrieel productontwerpen ging volgen, zocht ik ook een technisch zaterdagbaantje in de buurt. Ik schreef me in bij uitzendbureau JAWS in Terborg en kon al snel op gesprek komen bij Stanstechniek. Na dit gesprek kon ik vrijwel direct aan de slag in de productie. Wat ik fijn vond aan dit eerste gesprek is dat er gelijk naar de toekomst werd gekeken. Ze zagen de meerwaarde van mijn technische achtergrond. Na de korte periode in de productie mocht ik met andere studenten op zaterdag klusjes uitvoeren waar ze doordeweeks niet aan toe kwamen. Mijn kennis uit de studie kon ik zo mooi toepassen in de praktijk bij leuke projecten.”

Pim: “Ruim 2 jaar geleden ben ik benaderd door een uitzendbureau dat op zoek was naar studenten voor een technische bijbaan. Zo kwam ik in contact met Stanstechniek. De afgelopen jaren was ik hier meestal op de zaterdagen en in de schoolvakanties bij Stanstechniek aan het werk.”

Welke taken hebben jullie bij Stanstechniek? 
Pim: “Op dit moment ben ik werkzaam op de Engineeringsafdeling van Stanstechniek. Hierbij houd ik mij vooral bezig met het ontwerpen van nieuwe gereedschappen voor en de automatisering rond de automatische excenterpers lijnen, dat is een machine die wordt gebruikt voor het snijden, ponsen, embossen en buigen van werkstukken. Bij het ontwerpen van gereedschappen denken wij mee met de klant door bijvoorbeeld gewichts- of materiaalreductie voor te stellen.” 

Stijn: “Ik heb niet echt een specifieke taak binnen het bedrijf. Ik ben bezig met het optimaliseren van het de processen. Maar ik doe daarnaast ook een stukje werkvoorbereiding en sales. Ik vind het leuk dat ik zo veel verschillende dingen mag doen. Hierdoor is er telkens een nieuwe uitdaging en hierdoor gaat het werk niet vervelen.” 

Pim

Wat is de toegevoegde waarde van Stanstechniek?
Stijn: “Ik vind het fijn dat Stanstechniek een kleine engineeringsafdeling heeft. Je krijgt zo veel verantwoordelijkheden en je kun zelf ook impact maken binnen het bedrijf. Daarnaast is het een voordeel dat de productie op dezelfde locatie zit. Mocht je iets niet weten of mocht er iets misgaan, dan loop je zo de fabriek in om een vraag te stellen of een oplossing te verzinnen.” 

Pim: “Het mooie aan Stanstechniek vind ik de mogelijkheden die ze mij bieden om mijn studie te combineren met werkzaamheden binnen het bedrijf. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat wat ik ontwerp of bedenk, direct toegepast wordt in de praktijk.”

Hoe is de sfeer/cultuur bij Stanstechniek en krijgt jong talent de ruimte? 
Pim: “De sfeer binnen het bedrijf is gezellig en open. Ideeën of verbeterpunten zijn altijd welkom. Het team van ingenieurs is jong en dat vertaalt zich naar de vooruitstrevende en actieve werksfeer. Het nuchtere karakter en de directheid binnen het bedrijf is wat je van een Achterhoeks bedrijf kunt verwachten. Deze eigenschappen zijn voor mij vooral belangrijk en zijn ook de reden dat ik in de Achterhoek wil werken.”

Stijn: “Ik denk dat jong talent een mooie kans krijgt binnen Stanstechniek. Via een zaterdagbaantje kan je laagdrempelig kennismaken met het bedrijf, de mensen en de werkwijze. Wat je in je studie leert over bijvoorbeeld metaal, kan je direct in de praktijk zien en toepassen. Door zo’n bijbaantje stroom je na je studie ook makkelijker door naar een baan bij het bedrijf. En nog steeds heb ik profijt van wat ik in mijn zaterdagbaan heb geleerd.”

Als laatste vraag, kennen jullie SmartHub? 
Stijn: “Ik kende SmartHub eerst nog niet. Ik ben met ze in contact gekomen omdat Stanstechniek zich aangemeld heeft bij SmartHub. Maar nu ik kennis gemaakt heb, zal ik daar in de toekomst zeker gebruik maken van de vacatureportal. Daarnaast zal ik SmartHub zeker aanraden bij kennissen die op zoek zijn naar een baan of afstudeerstage.”

Pim: ”Dat Stanstechniek zich heeft aangesloten bij SmartHub vind ik een goede keuze. Ik ken SmartHub namelijk al van een eerdere stage bij een ander Achterhoeks bedrijf. Ik raad SmartHub aan nog veel meer studenten buiten de Achterhoek kennis te laten maken met het echte Achterhoeks karakter dat de bedrijven in deze regio hebben. Ik weet zeker dat dit meer studenten aanspreekt.”

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!