Menu

Jonge ondernemer Remco (22) in Dragons Den

23 juni 2020

Remco Hoftijzer was pas 16 toen hij zijn eerste onderneming startte. Nu, 6 jaar later, is hij eigenaar van Tholin Robots en heeft hij 15 werkstudenten in dienst. Twee weken geleden was de Achterhoeker te gast bij Dragons Den om investeerders te overtuigen van zijn innovatieve robots. En met succes: hij sleepte een aandeelhouder mét flinke investering in de wacht.

“MKB’ers zitten vaak in serieproductie. Dat betekent dat ze verschillende producten produceren. Voor sommige bedrijven betekent dat een jaar lang hetzelfde product, voor sommigen wisselt het wekelijks en het kan zelfs dagelijks variëren,” begint Remco zijn verhaal. “Hulp in de productie gebeurt vaak door een robotarm. Maar het instellen van die arm neemt gemiddeld twee dagen in beslag. Te lang voor bedrijven die wekelijks of dagelijks andere producten produceren. Daarvoor wilde ik een oplossing bieden.”

THOLIN Robots

“Mijn oplossing biedt een snelle manier om een productierobot in te stellen. Je kunt de handeling voordoen, door het pak aan te trekken. De bewegingen die je zelf maakt met je armen, polsen en handen, doet de robot één op één voor je na,” vertelt de ondernemer enthousiast. “Je doet de handeling slechts een keer voor en de robot doet hem dan zo vaak na als je wil. Je kunt de robot zo binnen enkele minuten instellen.” En dat is een flink voordeel, als je bedenkt dat dit proces normaalgesproken zo’n twee dagen duurt. Remco legt in een notendop uit hoe de robots werken: “Het pak lijkt op een exoskelet. Maar, het is eigenlijk een soort afstandsbediening. Hierin zitten allerlei sensoren en die meten elke beweging die je maakt. En die stuurt hij continu naar de robot toe.”

Zestien en een eigen onderneming

De robots die Remco heeft ontwikkeld, kostten hem veel tijd. Maar de Achterhoeker was er al vroeg bij. “Zes jaar geleden begon ik met een kringloopwinkel in IJzerlo. Hiermee wilde ik geld sparen voor een robotica bedrijf. Het was altijd mijn droom. Toen mijn kringloopwinkel niet van de grond wilde komen, wist ik dat het tijd was. We zaten op een slechte locatie en de huur was hoog,” vertelt hij lachend.

“Drie jaar geleden maakte ik de overstap naar THOLIN Robots. Maar de totale ontwikkeling van het product, heeft dus wel drie jaar geduurd. De eerste robot maakte ik met goedkope materialen die ik overal vandaan haalde. Het was meer een menselijke robot, maar ik merkte dat daar op de markt weinig vraag naar was.” Remco had dus al snel in de peiling waar wel behoefte aan was en speelde daar slim op in.

Pitchen bij Dragons Den

Voor de doorontwikkeling van zijn producten, was Remco op zoek naar een investeerder. Hij nam daarom deel aan Dragons Den. Super spannend als je het ons vraagt… “De eerste keer moest ik pitchen voor de redactie van het programma. Dat was heel luchtig en was vooral nog om te oefenen. Maar het echte moment was toch wel spannend, hoor! Ik was de weken ervoor nog tot laat bezig geweest om het prototype werkend te maken. Dus het was jammer dat dit niet is gelukt.”
Gelukkig behaalde het jonge talent toch succes. “Shawn Harris (oprichter Nature’s Pride, red.) heeft 20% van mijn bedrijf gekocht. Maar het was een eenmanszaak, dus ik heb THOLIN Robots omgezet naar een B.V.. Want pas dan kun je aandelen verkopen. Dat duurde wel even, maar in tussentijd heb ik al een deel van de investering ontvangen,” gaat Remco door. “Dat geld heb ik meteen in machines en materialen gestoken. Daarnaast heb ik een magazijn aangelegd en het prototype afgemaakt. Op dit moment worden de onderdelen voor de eerste robots uitgeprint door een 3D-printer.”


Terugkijken van Dragons Den doe je door op deze link te klikken. Remco is aan de beurt vanaf minuut 40.

Toekomstdromen

De toekomst ziet er rooskleurig uit. “Ik blijf sowieso in de Achterhoek wonen. Dat is een ding wat zeker is!” grapt Remco. “Voor THOLIN Robots ben ik nu aan het kijken om ook terug te komen naar de Achterhoek. Maar ik wil wel graag de connectie met de HAN behouden. Ieder semester komt er namelijk weer een nieuw team van werkstudenten. Ze voeren twee tot drie dagen per week een schoolopdracht uit en vullen dat aan door mij te helpen. Vanaf bijvoorbeeld Doetinchem is dat hopelijk nog steeds haalbaar. En dan kan ik misschien ook wel samenwerken met het Graafschap College,” vertelt hij ambitieus.

Over ongeveer drie maanden hoopt Remco te starten met de verkoop van zijn robots. “We zetten nu de laatste puntjes op de i. Vooral met betrekking tot de veiligheid van de pakken. Daarna kunnen we live!” Op de vraag waar hij zijn producten zou willen verkopen, geeft hij ons droomantwoord: “Ik denk dat ik met SmartHub Incubator Industry en CIVON hele mooie verbindingen kan leggen. We kennen elkaar al goed en zij kennen natuurlijk weer iedereen uit het MKB in de Achterhoek. En daar wil ik graag bekend worden!” Bij deze, Remco!

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Luuk Hebinck over zijn onderzoekstage bij Nijhuis Saur Industries

Luuk Hebinck (24) komt uit een klein Achterhoeks dorp en vond een stage die perfect aansluit bij zijn interesses. Gewoon in de Achterhoek! “Mijn stage bij Nijhuis Saur Industries is interessant en uitdagend. Er gebeurt van alles en ik leer ontzettend veel.” Watertechnologie Na een studie Chemische Technologie aan het Saxion in Enschede volgt Luuk..

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!