Menu

Incubator voor de slimme maakindustrie: SHII

15 juli 2020

SmartHub heeft een nieuw partnership in de Achterhoekse maakindustrie! Een initiatief waarbij startups, ondernemers én onderwijs samenkomen. Om te werken aan de technologie van de toekomst. Dat is SmartHub Incubator Industry. We stellen Gerben Peet en Iginio Voorhorst graag aan je voor. Zij geven in dit artikel antwoord op al je vragen.

“We zijn ontstaan uit een initiatief van de Industriële Vereniging Varsseveld (VIV) en Industrie Belang Oude IJsselstreek (IBOIJ). Zij hebben in samenwerking met gemeente Oude-IJsselstreek en het onderwijs, CIVON en de HAN, de uitdaging om continue ontwikkeling in de maakindustrie te stimuleren, aangepakt,” vertelt Gerben Peet enthousiast.

“Ruim twee jaar geleden zijn hiervoor de piketpalen geslagen,” legt Iginio Voorhorst uit. “De eerste periode hebben we vooral gezocht naar hoe we het gingen doen, hoe we het financieel in elkaar konden zetten en welke mogelijkheden er zijn. Het was een continu samenspel tussen alle betrokken partijen.”

Hoe is het balletje gaan rollen?

Tijdens een periode van veel vergaderen en het verder door ontwikkelen van het initiatief, werden steeds meer mensen betrokken. Iginio: “Er waren al wel grote ondernemers aangesloten, maar we zochten nóg meer synergie. We wilden echt het verschil maken. Zo’n initiatief zijn waarvan je denkt, dat is gaaf, hier wil ik aan meedoen!”

“Met de contouren van de incubator op de juiste plek, zijn we in contact getreden met SmartHub Achterhoek. Bij SmartHub konden we naamsbekendheid, netwerk, samenwerking en synergie die we zochten, terugvinden. Dit heeft ons idee en het bereik versterkt,” vertelt Gerben. “Maar waar SmartHub zich vooral richt op studenten en talentontwikkeling, richten wij ons op starters en startups. Gevestigde ondernemers zijn een sterke pilaar onder ons fundament, samen met het onderwijs en overheden.”

Maar wat is SmartHub Incubator Industry nou precies?

We horen je denken. Leuk dat het initiatief zo is ontstaan, maar wat houdt het nou precies in? SHII is een incubator waarbij startups en ondernemers aan elkaar worden gekoppeld. Elk vanuit zijn of haar eigen belang. Voor startups betekent dit dat er werkruimte, coaching en kapitaal wordt geboden. Als ondernemer leer je nieuw talent kennen, krijg je een hoop exposure en kun je alle innovatiekracht direct in je eigen bedrijf benutten. En wat voor iedereen gelijk is: onderdeel zijn van een krachtig, inspirerend netwerk.

“We focussen ons op de maakindustrie in de Achterhoek. Alle initiatieven, startups en ondernemers zijn hieruit afkomstig. Ten opzichte van andere incubators en accelerators, is dit een primair idee van ondernemers,” legt Gerben uit. “Wat ons ook onderscheidt is dat we niet alleen financieel, maar ook op het gebied van coaching ondersteunen. Daarnaast faciliteren we ook nog eens in werkplekken, -plaatsen en materialen. Dat maakt SmartHub Incubator Industry uniek. Het is dé formule voor een succesvolle startup.”

Hoe bouwt het SHII netwerk zich op?

Een van de meest waardevolle toevoegingen van SHII is het netwerk dat ze ontwikkelen. Iginio vertelt: “Ons doel is nu om dit netwerk steeds meer te laten groeien. We hebben nu al zo’n negen aangesloten bedrijven en ondernemers. Maar we moeten mensen echt ‘gek’ van ons maken.” Gerben vult hem verder aan: “Ons netwerk draait om kwaliteit en niet om kwantiteit. Dus we streven niet naar enorme aantallen, ook al is in principe iedereen welkom, maar kijken vooral naar welke gespecialiseerde mensen we kennen en wie we kunnen vragen. Zo hopen we vooral een diverse groep aan te sluiten. Met meerdere disciplines. Zo kunnen we echt meerwaarde bieden.”

Dit betekent concreet dat niet alleen ondernemers rechtstreeks betrokken met de maakindustrie lid kunnen worden, maar dat er ook een flexibele schil hieromheen gebouwd wordt. “Wanneer je een product of uitvinding gaat lanceren, komt daar een hele hoop bij kijken. Ook juridisch gezien, of vanuit een marketing oogpunt. Daarom proberen we zelfs juristen en marketeers aan te sluiten. Zo bieden we een totaalconcept,” verklaart Iginio.

Welke tips hebben jullie voor startups?

Maar dat netwerk zou niet nodig zijn, zonder de initiatieven en ideeën van enthousiaste startups. Ook zij zijn goud waard. We vroegen de mannen om de gouden tip voor starters. “Poe, dat is lastig,” zegt Iginio. “Ik zou altijd beginnen met je idee vastleggen. Wij willen je helpen, maar jouw idee is van jou. Dus stap een: wees zuinig op je idee! En stap twee: presenteer je idee. Aan wie het maar wil horen. En dus vooral aan ons, haha. Wij helpen je met de verdere uitwerking. En heb je die uitwerking al? Dan regelen wij een pitch voor je.”

“In die pitch proberen we een soort Dragons Den na te bootsen,” gaat hij enthousiast verder. “Wij zijn alleen primair niet uit op aandelen en bieden ook geen zakken geld. Wij zitten in het voortraject om te zorgen dat het idee succesvol wordt. Zie ons maar als de Wijzen uit het Oosten die een springplank geven, haha!”

“Maar”, zegt Iginio, “ondernemerschap moet je wel hebben. Voor een deel kunnen we je dat leren, maar het moet echt in je zitten. Pas dan kunnen wij een grote ondernemer van je maken. Want wij hebben bepaalde fouten al gemaakt. En daar kunnen we jou voor behoeden.”

Wat zijn jullie persoonlijke drijfveren?

Tot slot waren we reuze benieuwd naar de persoonlijke drijfveren van deze twee mannen. We vinden het geweldig dat ze zich inzetten voor SmartHub Incubator Industry, maar willen natuurlijk graag weten waarom!

Iginio lacht: “Ik ben ooit begonnen met drie keer niks. Geen geld, geen product en geen naam. Ik had geluk dat ik geld van mijn vader kon lenen en dat al snel weer kon afbetalen, toen VB-Airsuspension succesvol werd. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Dus daarom wil ik nu jonge ondernemers verder helpen. Dit doe ik puur vanuit passie, maar natuurlijk wel met zakelijke eerlijkheid.”

Ook Gerben heeft zijn eigen motivatie. “Bij Kramp ben ik zeer nauw betrokken geweest bij de innovatie en vernieuwing van dat bedrijf. Toen ik daar wegging wist ik dat ik die ondernemende drijfveer wilde behouden en ben ik altijd in de opgebouwde netwerken actief gebleven. Mijn passie is het brengen van waardevolle verbindingen en dat kan ik prima vanuit mijn rol bij SHII.”

Namens SmartHub bedanken wij Iginio en Gerben voor het uitgebreide interview! Wil je graag nog meer weten over SmartHub Incubator Industry? Bezoek dan hun website.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Luuk Hebinck over zijn onderzoekstage bij Nijhuis Saur Industries

Luuk Hebinck (24) komt uit een klein Achterhoeks dorp en vond een stage die perfect aansluit bij zijn interesses. Gewoon in de Achterhoek! “Mijn stage bij Nijhuis Saur Industries is interessant en uitdagend. Er gebeurt van alles en ik leer ontzettend veel.” Watertechnologie Na een studie Chemische Technologie aan het Saxion in Enschede volgt Luuk..

Lees meer

Lotte Aartsen vond haar stage bij Pentair via SmartHub Achterhoek

Lotte zocht een stage via SmartHub en werd meteen enthousiast door de opdracht bij Pentair. Ze leerde de organisatie letterlijk en figuurlijk snel kennen, door haar brede stageopdracht. Ze bracht het hele facilitaire proces in kaart en kwam met een mooi advies. “Voor elke facilitaire dienst is iemand anders verantwoordelijk. Het was mijn taak om..

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!