Menu

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

23 januari 2024

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

  1. Leer meer over het bedrijf

Voordat je de kantoordeuren binnenstapt, is het essentieel om meer te weten te komen over het bedrijf waar je stage gaat lopen. Bestudeer de website, lees over hun missie en waarden, en verdiep je in hun producten of diensten. Deze kennis zal je niet alleen helpen om beter te integreren, maar toont ook je oprechte interesse.

  1. Ken je taken en verantwoordelijkheden

Neem de tijd om de stagebeschrijving goed door te lezen. Begrijp welke taken en verantwoordelijkheden van jou worden verwacht. Maak een lijst van de vaardigheden die je mogelijk moet aanscherpen en bedenk hoe je ze kunt toepassen in de praktijk.

  1. Vraag naar praktische details

Om ongemakkelijke verrassingen te voorkomen, neem contact op met je stagebegeleider of het personeel van het bedrijf. Bespreek werktijden, pauzes en andere praktische details, zodat je goed voorbereid aan je dag kunt beginnen.

  1. Dresscode

De eerste indruk is belangrijk, en de juiste kleding draagt hier sterk aan bij. Ontdek de dresscode van het bedrijf en kleed je passend. Als je twijfelt, kies dan voor een iets formelere outfit.

  1. Maak kennis met je collega’s

Een beetje voorwerk kan helpen om de eerste dag soepeler te laten verlopen. Stel jezelf voor via e-mail of LinkedIn aan enkele collega’s. Het zal je helpen om je meer op je gemak te voelen in een nieuwe omgeving.

  1. Wees op tijd

Punctualiteit is een teken van professionaliteit. Zorg ervoor dat je ruim op tijd op je eerste stagedag bent. Het geeft je de gelegenheid om rustig aan te komen en je omgeving te verkennen.

  1. Breng benodigdheden mee

Pak een notitieblok, pen, identificatie en andere benodigdheden in. Hiermee ben je voorbereid op alles wat de dag je brengt.

  1. Toon een positieve houding

Laat je enthousiasme zien en wees open naar je nieuwe collega’s. Toon interesse in wat ze doen en wees bereid om te leren.

  1. Stel vragen

Niemand verwacht dat je alles al weet op je eerste dag. Wees niet bang om vragen te stellen als iets niet duidelijk is. Het toont aan dat je proactief bent en gemotiveerd om te leren.

  1. Wees flexibel

Onthoud dat elke organisatie zijn eigen dynamiek heeft. Wees flexibel en pas je aan aan de bedrijfscultuur. Dit toont aan dat je een waardevolle teamspeler bent.

Veel succes met je stage!

Onthoud dat het normaal is om zenuwachtig te zijn op je eerste stagedag, en veel mensen begrijpen dat je nieuw bent en misschien nog niet alles weet. Wees gewoon jezelf en geniet van de ervaring!

Wil je meer tips over stage of afstuderen of weten wat andere studenten tijdens hun stage doen? Bekijk hier onze artikelen. En voor vragen over stages en afstuderen mail naar info@smarthub.nl.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Van afstudeer-match naar vaste baan bij Iconica

Dirk Lukassen komt uit het Achterhoekse Ulft. Hij volgde de opleiding HBO-ICT/Software Development aan de HAN. Al een aantal keer bezocht hij de Achterhoekse Talententuin en liep hij diverse stages in de regio. Dit beviel hem altijd goed. Dirk was er daarom van overtuigd dat hij zijn afstudeeropdracht ook bij een bedrijf in de regio..

Lees meer

Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?

Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek. 1. Bepaal je doelen..

Lees meer

Cas zit niet graag stil. Maar wel op zijn plek bij Alferink Installatietechniek.

We stellen je graag Cas Klein Gunnewiek voor; 20 jaar en komend uit Lichtenvoorde. Een inspirerende jonge professional die z’n carrière aan het opbouwen is bij Alferink Installatietechniek in Groenlo. Cas rondde de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building af en kwam via zijn eindstage bij Alferink in dienst. Nu volgt hij, met ondersteuning van zijn werkgever,..

Lees meer

Gave stageplek maakt kans op terugkomen groot

Mick Sloots (21) en Martijn Koopmans (21) studeren Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland in Delft. Beide studenten reageerden op een vacature van Innovatiehub IIME en lopen nu stage in de Achterhoek. Beide geven aan dat de ervaringen van nu maken dat ze voor hun afstuderen graag terug naar de Achterhoek komen voor een gave opdracht...

Lees meer

10 tips voor een goede start van je (afstudeer)stage

Je stage is een belangrijke eerste stap in je carrière. Eindelijk kun je de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en waardevolle ervaring gaan opdoen. Met de juiste voorbereiding maak jij een goede eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan deze nieuwe uitdaging begint, hebben wij 10 tips voor je.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!