Menu

“Help, ik kan geen stage vinden!” – Tips van SmartHub

11 augustus 2021

Momenteel is het nog hartje zomer, maar het nieuwe school- en stagejaar staat sneller dan je denkt alweer voor de deur. Moet jij komend jaar stage lopen en heb je nog geen geschikte plek kunnen vinden? Geen nood: SmartHub helpt je. Probeer het met onze tips!

Er zijn tal van redenen denkbaar waardoor het wat lastiger is om een stageplek te vinden. Wij hebben de meest voorkomende van dit moment op een rij gezet. Lees hieronder onze specifieke tips per situatie.

“Ik kan geen stage vinden in coronatijd”

Heb jij het gevoel dat de huidige situatie rondom corona de oorzaak is van het moeizame verloop van je stagezoektocht? Nanda Olde, praktijkcoördinator van de opleiding Communicatie aan de HAN, licht toe hoe dat zit. “Ten eerste is er de terughoudendheid bij bedrijven. Ondernemers hebben momenteel veel aan hun hoofd, zeker in bepaalde branches. Het aanbieden van vacatures voor afstudeerders komt daardoor vaak wat op de achtergrond,” aldus Nanda. “Ten tweede is het voor de student lastiger om erachter te komen of een mogelijke stageplek voor hem of haar de goede is. Je kunt nu je ‘voelsprieten’ niet of minder goed gebruiken die je normaal gesproken wel inzet, want je gaat misschien niet naar de locatie van het bedrijf toe om sfeer te proeven en mensen in het echt te ontmoeten. Dat maakt de keuze voor een bedrijf spannender. Je moet echt kiezen op inhoud in plaats van ook op sfeer en gevoel.”

De tip van Nanda in deze situatie is tweeledig: 1) maak bedrijven ‘lekker’ met wat jij te bieden hebt en 2) wees heel concreet. “De kans is groot dat een bedrijf ‘nee’ zegt als jij de vraag stelt of er nog een mooie stage- of afstudeeropdracht op de plank ligt. Maar als jij aangeeft welke ideeën je hebt en wat je concreet voor het bedrijf kunt betekenen, wordt het voor hen ineens een stuk interessanter om met jou in gesprek te gaan.”

Meer tips van Nanda? Lees dan het artikel ‘Hoe vind ik een afstudeerstage in coronatijd?’

“Geen enkele stage lijkt me écht uitdagend”

Hé ambitieuze student! Top dat je jezelf wilt uitdagen met een stage waar je echt van betekenis kunt zijn. De lat hoog leggen is altijd goed: bedrijven zullen je motivatie waarderen. Probeer echter niet té streng te zijn voor jezelf. Vergeet niet dat je tijdens je stage ook nog genoeg kansen zal tegenkomen waar je nu nog geen idee van hebt; niet alles is immers te vangen in een vacaturetekst.

De mate van uitdaging valt of staat met jouw houding en instelling tijdens je stage: ben je open en nieuwsgierig, dan zullen er ongetwijfeld mooie uitdagingen op je pad komen. Daarbij is het uiteraard goed om tijdens je stagegesprek al aan te geven dat je op zoek bent naar en openstaat voor uitdaging. Je kunt dan ook meteen vragen wat de eventuele opties zijn. Je gesprekspartner kan dan met je meedenken en onthoudt jou als ‘die ambitieuze student die de kantjes er zeker niet vanaf zal lopen’. Wedden dat je daarmee een streepje voor hebt in het sollicitatieproces?

“Het is lastig om een toffe stage te vinden in de Achterhoek”

Dat kunnen we ons bijna niet voorstellen. ? Zonder gekheid: SmartHub is dé plek waar je moet zijn voor een toffe stageplek in de Achterhoek. Wij hebben nauw contact met meer dan 160 aangesloten Achterhoekse bedrijven. Check dus gauw de openstaande vacatures!

Heb je een specifieke vraag aan ons of wil je dat we persoonlijk met je meedenken? Dan kun je ons altijd een mailtje sturen via info@smarthub.nl.

Heel veel succes!

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

SmartHub on tour

SmartHub ontving een groep enthousiaste studenten van de Radboud universiteit en lieten hen kennismaken met twee gave SmartHub bedrijven. Wie weet vinden ze hier hun toekomstige masterstage of startersfunctie.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!