Menu

“Help, ik kan geen stage vinden!” – Tips van SmartHub

11 augustus 2021

Momenteel is het nog hartje zomer, maar het nieuwe school- en stagejaar staat sneller dan je denkt alweer voor de deur. Moet jij komend jaar stage lopen en heb je nog geen geschikte plek kunnen vinden? Geen nood: SmartHub helpt je. Probeer het met onze tips!

Er zijn tal van redenen denkbaar waardoor het wat lastiger is om een stageplek te vinden. Wij hebben de meest voorkomende van dit moment op een rij gezet. Lees hieronder onze specifieke tips per situatie.

“Ik kan geen stage vinden in coronatijd”

Heb jij het gevoel dat de huidige situatie rondom corona de oorzaak is van het moeizame verloop van je stagezoektocht? Nanda Olde, praktijkcoördinator van de opleiding Communicatie aan de HAN, licht toe hoe dat zit. “Ten eerste is er de terughoudendheid bij bedrijven. Ondernemers hebben momenteel veel aan hun hoofd, zeker in bepaalde branches. Het aanbieden van vacatures voor afstudeerders komt daardoor vaak wat op de achtergrond,” aldus Nanda. “Ten tweede is het voor de student lastiger om erachter te komen of een mogelijke stageplek voor hem of haar de goede is. Je kunt nu je ‘voelsprieten’ niet of minder goed gebruiken die je normaal gesproken wel inzet, want je gaat misschien niet naar de locatie van het bedrijf toe om sfeer te proeven en mensen in het echt te ontmoeten. Dat maakt de keuze voor een bedrijf spannender. Je moet echt kiezen op inhoud in plaats van ook op sfeer en gevoel.”

De tip van Nanda in deze situatie is tweeledig: 1) maak bedrijven ‘lekker’ met wat jij te bieden hebt en 2) wees heel concreet. “De kans is groot dat een bedrijf ‘nee’ zegt als jij de vraag stelt of er nog een mooie stage- of afstudeeropdracht op de plank ligt. Maar als jij aangeeft welke ideeën je hebt en wat je concreet voor het bedrijf kunt betekenen, wordt het voor hen ineens een stuk interessanter om met jou in gesprek te gaan.”

Meer tips van Nanda? Lees dan het artikel ‘Hoe vind ik een afstudeerstage in coronatijd?’

“Geen enkele stage lijkt me écht uitdagend”

Hé ambitieuze student! Top dat je jezelf wilt uitdagen met een stage waar je echt van betekenis kunt zijn. De lat hoog leggen is altijd goed: bedrijven zullen je motivatie waarderen. Probeer echter niet té streng te zijn voor jezelf. Vergeet niet dat je tijdens je stage ook nog genoeg kansen zal tegenkomen waar je nu nog geen idee van hebt; niet alles is immers te vangen in een vacaturetekst.

De mate van uitdaging valt of staat met jouw houding en instelling tijdens je stage: ben je open en nieuwsgierig, dan zullen er ongetwijfeld mooie uitdagingen op je pad komen. Daarbij is het uiteraard goed om tijdens je stagegesprek al aan te geven dat je op zoek bent naar en openstaat voor uitdaging. Je kunt dan ook meteen vragen wat de eventuele opties zijn. Je gesprekspartner kan dan met je meedenken en onthoudt jou als ‘die ambitieuze student die de kantjes er zeker niet vanaf zal lopen’. Wedden dat je daarmee een streepje voor hebt in het sollicitatieproces?

“Het is lastig om een toffe stage te vinden in de Achterhoek”

Dat kunnen we ons bijna niet voorstellen. ? Zonder gekheid: SmartHub is dé plek waar je moet zijn voor een toffe stageplek in de Achterhoek. Wij hebben nauw contact met meer dan 160 aangesloten Achterhoekse bedrijven. Check dus gauw de openstaande vacatures!

Heb je een specifieke vraag aan ons of wil je dat we persoonlijk met je meedenken? Dan kun je ons altijd een mailtje sturen via info@smarthub.nl.

Heel veel succes!

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Ontmoet Jermo Thuis!

Ontmoet Jermo Thuis, een enthousiaste jonge professional die momenteel zijn afstudeerstage bij Innomotion vervult. Innomotion is een distribiteur voor Delta producten in Nederland en fungeert tevens als groothandel voor deze producten. Ze leveren niet alleen een breed scala aan producten, zoals PLC’s en servo motoren, maar bieden ook ondersteuning aan klanten die vragen hebben over..

Lees meer

BonsenReuling: Vol expertise en energie

In de wereld van accountancy zijn kantoren van verschillende groottes te vinden. BonsenReuling is een middelgroot kantoor met 170 collega’s verspreid over 5 locaties: Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Deventer en Elst. Het bedrijf is daarnaast ook een ook actief SmartHub-lid van het allereerste eerste uur. We spraken met Jolein (25), een gedreven en enthousiaste jonge professional..

Lees meer

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros Thomas Ros is stagiair bij DLA ICT, een ICT-bedrijf met een allround aanbod op ICT gebied, van engineering tot software en consultancy. Vanuit Graafschap College deed Thomas mee aan de vakwedstrijden ICT-beheerder van Worldskills Netherlands 22/23 en behaalde hier de 3e plek!  DLA ICT hecht veel waarde aan de..

Lees meer

Talent in beeld: Tom Dijkhuis is op een missie bij SABA!

In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Tom Dijkhuis (21), een gedreven afstudeerstudent Sportmarketing aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Tom, woonachtig in Beltrum, heeft de kans gekregen om zijn afstudeerstage te doen bij SABA in Dinxperlo, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lijmen en kitten voor specifieke B2B-markten. In de afgelopen 90 jaar heeft..

Lees meer

Het is altijd feest bij Kaemingk!

Talent in Beeld: Margot Pardijs over haar sprankelende stage bij Kaemingk. In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Margot Pardijs (22), een vierdejaars student Human Resource Management aan Saxion Deventer. Ze loopt momenteel stage bij Kaemingk. Een internationale leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar met o.a. een uitgebreide outdoor collectie. Kaemingk..

Lees meer

Lieke en Roan delen hun ervaringen bij Reiger Suspension

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen bij een bepaald bedrijf of organisatie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen daar zijn. Deze keer nemen we een “kijkje” bij Reiger Suspension in Hengelo (GLD) en delen wij de ervaringen van Lieke Rauwerda (23) – HR-stagiair en van Roan Beerten (25) – CAD-CAM programmeur. Eerst..

Lees meer

Binnenkijken bij: Eeftink-Rensing

In onze rubriek ‘Bedrijf in beeld’ zoomen we in op onze SmartHub-leden. We vertellen over de organisatie en over mooie ervaringen en carrièrekansen die studenten en starters hier hebben. Bij Eeftink-Rensing is het motto: ‘Niets is onmogelijk, staal is onze taal’. Dat maakte ons nieuwsgierig en dus gingen we eens kijken bij het Lichtenvoordse bedrijf dat..

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!