Menu

Hoe vind ik een afstudeerstage in coronatijd?

2 november 2020

Je zit in de laatste fase van je studie en de afstudeerperiode staat voor de deur. Dat betekent: op zoek naar een geschikte afstudeerstage! Maar hoe doe je dat eigenlijk, nu thuiswerken bij praktisch elk bedrijf de norm is? We spraken Nanda Olde, praktijkcoördinator van de opleiding Communicatie aan de HAN, over afstuderen in coronatijd.

“Een afstudeerstage zoeken in coronatijd is in twee opzichten anders dan normaal,” vertelt Nanda. “Ten eerste is er de terughoudendheid bij bedrijven. Ondernemers hebben momenteel veel aan hun hoofd, zeker in bepaalde branches. Het aanbieden van vacatures voor afstudeerders komt daardoor vaak wat op de achtergrond. Ten tweede is het voor de student lastiger om erachter te komen of een mogelijke stageplek voor hem of haar de goede is. Normaal gesproken ga je naar een bedrijf toe, proef je de sfeer en spreek je mensen in het echt. Die voelsprieten kun je nu niet gebruiken. Dat maakt de keuze voor een bedrijf spannender. Je moet echt kiezen op inhoud in plaats van ook op sfeer en gevoel.”

Oké, dat brengt dus wat hobbels met zich mee. Maar het is zeker niet onmogelijk om een leuke afstudeerplek te vinden, geeft Nanda aan. “De cijfers van het vorige semester laten zien dat 45% van de studenten een afstudeerplek heeft gevonden via het eigen netwerk, en een kwart heeft zijn plek gevonden door zelf een bedrijf te benaderen. Je bent dus niet per se afhankelijk van het aanbod van bedrijven. Proactief zijn kan je zeker een mooie afstudeerplek opleveren. Dat is altijd al zo, maar geldt nu nog meer.”

De beste tip die Nanda heeft voor zoekende afstudeerders is dan ook: maak bedrijven ‘lekker’ met wat jij te bieden hebt en wees heel concreet. “Als je een bedrijf de vraag stelt: ‘hebben jullie nog een vraagstuk op de plank liggen?’, dan is de kans groot dat ze nee zeggen. Maar als jij aangeeft dat je onderzoek kunt doen naar het imago van het bedrijf, een nieuw online verdienmodel kunt ontwikkelen, of in een ander mooi vraagstuk kunt duiken in de richting van jouw studie, dan wordt het voor bedrijven ineens een stuk interessanter om met jou in gesprek te gaan.”

Méér contact dankzij thuiswerken?!

Het advies is dus: wees concreet en zet zelf de stap richting bedrijven die jij interessant vindt. Heb je eenmaal een afstudeerplek gevonden waarbij je inderdaad gaat thuiswerken, dan brengt dat zeker niet alleen maar nadelen met zich mee. Nanda: “In het vorige semester hebben we gezien dat thuiswerken ervoor zorgt dat wekelijkse contactmomenten gemakkelijker ingepland kunnen worden. Voorheen moest je letterlijk aankloppen en in de agenda zien te komen van je drukbezette bedrijfscoach. Nu hebben veel bedrijven ingezien dat een kwartiertje online met elkaar inchecken ook prima kan. En dat is erg prettig als afstudeerder.”

Bovendien is het zo dat afstuderende studenten elkaar online vaker ‘opzoeken’ om even te sparren of hun hart te luchten. Dit gebeurde natuurlijk al wel, maar de behoefte aan contact is vanwege de coronacrisis groter geworden. “Tijdens je afstudeerstage sparren met andere studenten is iets wat nu vaker gebeurt en wil ik ook zeker aanraden. Dit kan een positief effect hebben op jouw afstudeerperiode.”

En toch: afstuderen in coronatijd is natuurlijk anders dan jij je had voorgesteld. In plaats van sfeer proeven in een bedrijf met een team om je heen zit je thuis op je studentenkamer. Geen teamuitjes, geen gezamenlijke lunches en geen gesprekken bij de koffieautomaat. Een belangrijke tip die Nanda je als laatste wil meegeven heeft alles te maken met die contactmomenten zoals hierboven al geschetst: zorg voor regelmatig contact. “Elke week even inchecken met je bedrijfscoach is heel belangrijk. Ook al heb je niets te melden: het kan een stok achter de deur zijn om toch aan het werk te blijven. En zorg daarnaast voor een fijn netwerk om je heen: een vriend of klasgenoot bij wie je even kunt klagen over je stage of studentbegeleider is óók heel belangrijk. Ook al zit je alleen op je studentenkamer of zolder, je moet toch je ei kwijt.”

Zo vind jij een afstudeerstage in coronatijd

Genoeg tips die jou kunnen helpen aan een mooie plek voor je afstudeerstage. Om het je gemakkelijk te maken zetten we ze hier nog even voor je op een rijtje:

  • Wees proactief: maak zelf contact met bedrijven die jij interessant vindt
  • Wees concreet: zorg dat je de interesse van bedrijven wekt door zelf al met afstudeerideeën te komen
  • Maak gebruik van je eigen netwerk
  • Eenmaal aan het afstuderen; zorg dan voor regelmatige online contactmomenten met je bedrijfscoach als stok achter de deur
  • Zorg ervoor dat je ook privé iemand hebt bij wie je je hart kunt luchten, kunt klagen over je stagebegeleider en je ei kwijt kunt in deze gekke tijd. Gedeelde smart is halve smart ?
Afstudeerplek vinden: check de vacatureportal van Smarthub

Ben jij ook op zoek naar een afstudeerstage? Kijk dan eens naar de vacatures in onze portal. Hier vind je de vacatures van diverse toffe bedrijven uit de Achterhoek zoals Kramp, MarkuBouw, BINX Smartility en vele andere. Wie weet staat de perfecte plek voor jou hier wel tussen!

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Ontmoet Jermo Thuis!

Ontmoet Jermo Thuis, een enthousiaste jonge professional die momenteel zijn afstudeerstage bij Innomotion vervult. Innomotion is een distribiteur voor Delta producten in Nederland en fungeert tevens als groothandel voor deze producten. Ze leveren niet alleen een breed scala aan producten, zoals PLC’s en servo motoren, maar bieden ook ondersteuning aan klanten die vragen hebben over..

Lees meer

BonsenReuling: Vol expertise en energie

In de wereld van accountancy zijn kantoren van verschillende groottes te vinden. BonsenReuling is een middelgroot kantoor met 170 collega’s verspreid over 5 locaties: Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Deventer en Elst. Het bedrijf is daarnaast ook een ook actief SmartHub-lid van het allereerste eerste uur. We spraken met Jolein (25), een gedreven en enthousiaste jonge professional..

Lees meer

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros Thomas Ros is stagiair bij DLA ICT, een ICT-bedrijf met een allround aanbod op ICT gebied, van engineering tot software en consultancy. Vanuit Graafschap College deed Thomas mee aan de vakwedstrijden ICT-beheerder van Worldskills Netherlands 22/23 en behaalde hier de 3e plek!  DLA ICT hecht veel waarde aan de..

Lees meer

Talent in beeld: Tom Dijkhuis is op een missie bij SABA!

In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Tom Dijkhuis (21), een gedreven afstudeerstudent Sportmarketing aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Tom, woonachtig in Beltrum, heeft de kans gekregen om zijn afstudeerstage te doen bij SABA in Dinxperlo, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lijmen en kitten voor specifieke B2B-markten. In de afgelopen 90 jaar heeft..

Lees meer

Het is altijd feest bij Kaemingk!

Talent in Beeld: Margot Pardijs over haar sprankelende stage bij Kaemingk. In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Margot Pardijs (22), een vierdejaars student Human Resource Management aan Saxion Deventer. Ze loopt momenteel stage bij Kaemingk. Een internationale leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar met o.a. een uitgebreide outdoor collectie. Kaemingk..

Lees meer

Lieke en Roan delen hun ervaringen bij Reiger Suspension

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen bij een bepaald bedrijf of organisatie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen daar zijn. Deze keer nemen we een “kijkje” bij Reiger Suspension in Hengelo (GLD) en delen wij de ervaringen van Lieke Rauwerda (23) – HR-stagiair en van Roan Beerten (25) – CAD-CAM programmeur. Eerst..

Lees meer

Binnenkijken bij: Eeftink-Rensing

In onze rubriek ‘Bedrijf in beeld’ zoomen we in op onze SmartHub-leden. We vertellen over de organisatie en over mooie ervaringen en carrièrekansen die studenten en starters hier hebben. Bij Eeftink-Rensing is het motto: ‘Niets is onmogelijk, staal is onze taal’. Dat maakte ons nieuwsgierig en dus gingen we eens kijken bij het Lichtenvoordse bedrijf dat..

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!