Menu

Afstuderen, en dan?

29 juni 2021

Hey afgestudeerde! Ben jij net klaar met je studie en op zoek naar jouw volgende stap? SmartHub helpt je verder. In dit artikel zetten wij de verschillende opties voor je uiteen. Want er komt best wat op je af wanneer je net je papiertje binnen hebt. Geen paniek, wij helpen je verder.

Je hebt je onderzoek verdedigd, je eindpresentatie succesvol afgerond of het verlossende telefoontje gehad: je bent geslaagd! Hoera! Dat mbo-, hbo- of universitair diploma is in de pocket.

Waar sommige studenten glashelder hebben welke stap zij willen zetten na hun afstuderen – een traineeship volgen bijvoorbeeld, of doorstuderen, aan een eerste baan beginnen of een tussenjaar nemen – zijn er ook genoeg studenten die tijdens hun studie regelmatig gedacht hebben: afstuderen, en dan..?

Dit artikel is speciaal voor alle studenten die het handig vinden om alle opties helder op een rijtje te hebben.

Je eerste baan

Een logische stap na het afronden van je studie is natuurlijk het zoeken van werk. Als starter op de arbeidsmarkt in de Achterhoek zijn er tal van bedrijven die hun deuren maar wat graag voor jou openen. Of je nu afgestudeerd bent in de richting van marketing, techniek, bedrijfskunde, detailhandel, zorg, HR, logistiek, administratie of weer een ander vakgebied: de aangesloten bedrijven bij SmartHub hebben diverse vacatures voor je openstaan. Je bekijkt ze hier.

Een traineeship volgen

Een traineeship is een ideaal middel om in relatief korte tijd ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Tijdens een traineeship krijg je de mogelijkheid om te proeven aan diverse afdelingen en vakgebieden binnen een bedrijf om zo erachter te komen welke richting het beste bij je past. Traineeships kun je achtereenvolgend bij meerdere bedrijven volgen. Je zou het kunnen zien als een vorm van ‘meewerkstage’, maar dan voor afgestudeerden en uiteraard met een volwaardig salaris.

Lees hier het verhaal van Lucas die zijn traineeship vond dankzij de SmartHub Talentmailing

Doorstuderen

Heb je de smaak van het studeren nog te pakken en lonkt er voor jou een mooie vervolgstudie? Ga dan zeker de uitdaging aan en kies ervoor om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld een universitaire master volgen, maar ook eerst een premaster of een post HBO studie. Doorstuderen geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren in een bepaald vakgebied of om je kennis juist te verbreden. Bezoek open dagen en laat je goed informeren!

Neem een tussenjaar

En dan is er ook nog de optie om jezelf wat langer de tijd te gunnen om uit te zoeken welke kant je op wilt. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat je een periode lang ‘niks’ doet: ook in het zogenoemde tussenjaar kun je jezelf ontwikkelen. Denk aan het volgen van cursussen of bijscholing, het doen van vrijwilligerswerk, het maken van een mooie reis, enzovoorts. Het gaat erom dat je doet wat voor jou goed voelt; dan kom je vanzelf op de juiste plek terecht!

Afstuderen, en dan? Check de SmartHub vacatures

Ben je benieuwd welke baankansen de Achterhoek jou te bieden heeft? Dan ben je bij SmartHub op de goede plek: ontdek al onze vacatures voor zowel starters als traineeships!

Naar de vacatures

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

SmartHub on tour

SmartHub ontving een groep enthousiaste studenten van de Radboud universiteit en lieten hen kennismaken met twee gave SmartHub bedrijven. Wie weet vinden ze hier hun toekomstige masterstage of startersfunctie.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!