Menu

Afstuderen, en dan?

29 juni 2021

Hey afgestudeerde! Ben jij net klaar met je studie en op zoek naar jouw volgende stap? SmartHub helpt je verder. In dit artikel zetten wij de verschillende opties voor je uiteen. Want er komt best wat op je af wanneer je net je papiertje binnen hebt. Geen paniek, wij helpen je verder.

Je hebt je onderzoek verdedigd, je eindpresentatie succesvol afgerond of het verlossende telefoontje gehad: je bent geslaagd! Hoera! Dat mbo-, hbo- of universitair diploma is in de pocket.

Waar sommige studenten glashelder hebben welke stap zij willen zetten na hun afstuderen – een traineeship volgen bijvoorbeeld, of doorstuderen, aan een eerste baan beginnen of een tussenjaar nemen – zijn er ook genoeg studenten die tijdens hun studie regelmatig gedacht hebben: afstuderen, en dan..?

Dit artikel is speciaal voor alle studenten die het handig vinden om alle opties helder op een rijtje te hebben.

Je eerste baan

Een logische stap na het afronden van je studie is natuurlijk het zoeken van werk. Als starter op de arbeidsmarkt in de Achterhoek zijn er tal van bedrijven die hun deuren maar wat graag voor jou openen. Of je nu afgestudeerd bent in de richting van marketing, techniek, bedrijfskunde, detailhandel, zorg, HR, logistiek, administratie of weer een ander vakgebied: de aangesloten bedrijven bij SmartHub hebben diverse vacatures voor je openstaan. Je bekijkt ze hier.

Een traineeship volgen

Een traineeship is een ideaal middel om in relatief korte tijd ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Tijdens een traineeship krijg je de mogelijkheid om te proeven aan diverse afdelingen en vakgebieden binnen een bedrijf om zo erachter te komen welke richting het beste bij je past. Traineeships kun je achtereenvolgend bij meerdere bedrijven volgen. Je zou het kunnen zien als een vorm van ‘meewerkstage’, maar dan voor afgestudeerden en uiteraard met een volwaardig salaris.

Lees hier het verhaal van Lucas die zijn traineeship vond dankzij de SmartHub Talentmailing

Doorstuderen

Heb je de smaak van het studeren nog te pakken en lonkt er voor jou een mooie vervolgstudie? Ga dan zeker de uitdaging aan en kies ervoor om door te studeren. Je kunt bijvoorbeeld een universitaire master volgen, maar ook eerst een premaster of een post HBO studie. Doorstuderen geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren in een bepaald vakgebied of om je kennis juist te verbreden. Bezoek open dagen en laat je goed informeren!

Neem een tussenjaar

En dan is er ook nog de optie om jezelf wat langer de tijd te gunnen om uit te zoeken welke kant je op wilt. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat je een periode lang ‘niks’ doet: ook in het zogenoemde tussenjaar kun je jezelf ontwikkelen. Denk aan het volgen van cursussen of bijscholing, het doen van vrijwilligerswerk, het maken van een mooie reis, enzovoorts. Het gaat erom dat je doet wat voor jou goed voelt; dan kom je vanzelf op de juiste plek terecht!

Afstuderen, en dan? Check de SmartHub vacatures

Ben je benieuwd welke baankansen de Achterhoek jou te bieden heeft? Dan ben je bij SmartHub op de goede plek: ontdek al onze vacatures voor zowel starters als traineeships!

Naar de vacatures

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

Ontmoet Jermo Thuis!

Ontmoet Jermo Thuis, een enthousiaste jonge professional die momenteel zijn afstudeerstage bij Innomotion vervult. Innomotion is een distribiteur voor Delta producten in Nederland en fungeert tevens als groothandel voor deze producten. Ze leveren niet alleen een breed scala aan producten, zoals PLC’s en servo motoren, maar bieden ook ondersteuning aan klanten die vragen hebben over..

Lees meer

BonsenReuling: Vol expertise en energie

In de wereld van accountancy zijn kantoren van verschillende groottes te vinden. BonsenReuling is een middelgroot kantoor met 170 collega’s verspreid over 5 locaties: Lichtenvoorde, Eibergen, Doetinchem, Deventer en Elst. Het bedrijf is daarnaast ook een ook actief SmartHub-lid van het allereerste eerste uur. We spraken met Jolein (25), een gedreven en enthousiaste jonge professional..

Lees meer

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros

Een toffe stageplek en een bronzen medaille voor Skills Hero Thomas Ros Thomas Ros is stagiair bij DLA ICT, een ICT-bedrijf met een allround aanbod op ICT gebied, van engineering tot software en consultancy. Vanuit Graafschap College deed Thomas mee aan de vakwedstrijden ICT-beheerder van Worldskills Netherlands 22/23 en behaalde hier de 3e plek!  DLA ICT hecht veel waarde aan de..

Lees meer

Talent in beeld: Tom Dijkhuis is op een missie bij SABA!

In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Tom Dijkhuis (21), een gedreven afstudeerstudent Sportmarketing aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Tom, woonachtig in Beltrum, heeft de kans gekregen om zijn afstudeerstage te doen bij SABA in Dinxperlo, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lijmen en kitten voor specifieke B2B-markten. In de afgelopen 90 jaar heeft..

Lees meer

Het is altijd feest bij Kaemingk!

Talent in Beeld: Margot Pardijs over haar sprankelende stage bij Kaemingk. In dit Talent in Beeld-interview spreken we met Margot Pardijs (22), een vierdejaars student Human Resource Management aan Saxion Deventer. Ze loopt momenteel stage bij Kaemingk. Een internationale leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar met o.a. een uitgebreide outdoor collectie. Kaemingk..

Lees meer

Lieke en Roan delen hun ervaringen bij Reiger Suspension

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen bij een bepaald bedrijf of organisatie terecht zijn gekomen en wat hun ervaringen daar zijn. Deze keer nemen we een “kijkje” bij Reiger Suspension in Hengelo (GLD) en delen wij de ervaringen van Lieke Rauwerda (23) – HR-stagiair en van Roan Beerten (25) – CAD-CAM programmeur. Eerst..

Lees meer

Binnenkijken bij: Eeftink-Rensing

In onze rubriek ‘Bedrijf in beeld’ zoomen we in op onze SmartHub-leden. We vertellen over de organisatie en over mooie ervaringen en carrièrekansen die studenten en starters hier hebben. Bij Eeftink-Rensing is het motto: ‘Niets is onmogelijk, staal is onze taal’. Dat maakte ons nieuwsgierig en dus gingen we eens kijken bij het Lichtenvoordse bedrijf dat..

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!