Menu

Maarten Brand, de stage-expert van Nederland deelde zijn expertise over het effectief onboarden van studenten en waarom dit zo belangrijk is voor bedrijven en organisaties in de strijd om schaars talent. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat een student bij jouw bedrijf blijft werken na zijn of haar stage.

Maak stagiairs en afstudeerders betrokken fans van jouw bedrijf. 

Een student binden aan je bedrijf is niet alleen een leuke opdracht bieden. Het gaat ook om het kennen en begrijpen van de student. Veel bedrijven besteden veel tijd en geld aan het presenteren van het bedrijf, bijvoorbeeld met een werkenbij-website en social media. Wat veel beter werkt is om jong talent de beste ervaring te bieden en ervoor te zorgen dat zij jouw ambassadeurs worden. Met aandacht voor de juiste start en het opstellen van duidelijke doelen vergroot je de kans dat een stagiair jouw bedrijf positief onder de aandacht brengt bij anderen. 

Het onboardingplan

In gesprekken met SmartHub leden kwam naar voren dat er behoefte is om aandacht te besteden aan het thema onboarding. Daar hebben wij met onze workshop op ingehaakt. Maarten ziet voor bedrijven een kans in het opstellen van een onboardingplan. Met zo’n heldere start zorg jij er direct voor dat jouw stagiair een prettige stageperiode tegemoet gaat! 

Binnen zo’n plan hebben 3 dingen essentieel: 

Investeer in het leren kennen van elkaar op een persoonlijker niveau en laat de student landen binnen de organisatie, laat saaie info achterwege. Past de student binnen de cultuur van het bedrijf? Waar het om draait is het vinden van een match op gebied van cultuur. 

Een mooi hulpmiddel bij het starten van een student is het gezamenlijk invullen van het stagecanvas. Hiermee maak je duidelijk wat er van elkaar wordt verwacht. Hier vind je het stage-canvas.

Vergeet niet af en toe een ‘buddycheck’ te doen, check bij student en begeleider of dat een goede match is. Een goede band tussen begeleider en student is echt een pre voor goed verloop van de stage.

Maarten sloot zijn Masterclass af met een eenvoudige maar lang niet altijd toegepaste tip voor het binden van jongeren: bel terug! 

Bekijk hier de presentatie van Maarten

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!