Menu

Stage lopen tijdens corona? 4 stage tips die je helpen

25 januari 2021

Voorstelrondje bij je nieuwe collega’s? Zwaaien naar je beeldscherm. Uitleg over hoe de koffiemachine werkt? Niet nodig, je eigen keuken is jouw ‘kantine’. Wie in deze tijd aan een nieuwe stage (of baan) begint, krijgt vanwege de coronamaatregelen heel wat uitdagingen voor de kiezen. Om van je stage tijdens corona toch een leuke en succesvolle tijd te maken, delen wij 4 stage tips.

1. Zorg voor (vaste) contactmomenten met collega’s

De meest gehoorde ‘klacht’ van thuiswerkers is dat zij collega’s om zich heen missen. De gezellige reuring op de werkvloer, het praatje bij de koffieautomaat, de gezamenlijke pauzes, even sparren over een vraagstuk; het zijn juist die kleine contactmomenten die een werkdag ‘breken’ en die je energie geven. En die je tijdens het thuiswerken dus mist. Gelukkig zijn er genoeg digitale opties om het contact met je collega’s te leggen en te onderhouden. Waar heb jij behoefte aan? Vind je het bijvoorbeeld prettig om iedere dag te starten met een kort contactmoment met je stagebegeleider? Of wil je juist meerdere mensen van verschillende afdelingen binnen je stagebedrijf leren kennen? Wees niet bang om van je te laten horen en op te komen voor jouw behoeftes. Grote kans dat je collega’s jouw betrokkenheid alleen maar kunnen waarderen.

Vind je het lastig om digitaal contact te maken met nieuwe collega’s? Vraag dan eens aan je stagebegeleider of hij of zij je kan introduceren bij een aantal anderen. Zo maak je de drempel een stuk kleiner en leer je je collega’s alsnog, virtueel, kennen.

2. Creëer je eigen kansen

Deze tip is natuurlijk altijd actueel, maar in coronatijd geldt ‘ie nog net wat meer. Door het thuiswerken heb je immers minder direct contact met je stagebedrijf. Des te belangrijker om voor jezelf op te komen en van je te laten horen (zie ook tip 1). Laat je leiden door je nieuwsgierigheid, stel je open op en wees vooral niet bang om alle vragen te stellen die bij je spelen. Had je op locatie gewerkt, dan had je hoogstwaarschijnlijk op allerlei afdelingen binnen het bedrijf kunnen rondneuzen. Op die ervaringen heb jij nu net zo goed recht, alleen moet je dat op een andere manier zien te doen. Schroom daarom niet om de telefoon te pakken en een collega die aan een project werkt dat jouw interesse wekt het hemd van het lijf te vragen. Ook hierbij geldt: vind je het lastig om zelf die eerste stap te zetten? Je kunt altijd je stagebegeleider vragen om je een ingangetje te geven.

3. Probeer positief te blijven

Misschien wel de belangrijkste en tegelijkertijd lastigste opgave in een onzekere tijd als deze: blijf positief. Positief blijven doet niet alleen jezelf, maar ook je collega’s goed. Natuurlijk is het fijn om af en toe even lekker te klagen (zie ook tip 4), maar onthoud dat een positieve mindset je veel verder brengt. Dat betekent overigens niet dat gevoelens als onzekerheid, angst en twijfel er niet mogen zijn. Het is heel logisch dat je je in een tijd als deze soms even verward of niet zo lekker voelt. Probeer ook dan mild te zijn voor jezelf. Maak haalbare afspraken met je stagebegeleider en wees trots op alle stappen die je zet. Het is onwijs knap dat jij in een tijd als deze je stage succesvol kunt doorlopen. Dat verdient best een klein applausje.

4. Deel je ervaringen met klasgenoten die in hetzelfde schuitje zitten

Af en toe heb je het gewoon nodig om even je ei kwijt te kunnen bij klasgenoten die ook stage lopen. Bij hen vind je herkenning en kun je even lekker klagen – en heb je toch een andersoortig gesprek dan met je stagebegeleider. Zoals praktijkcoördinator Nanda Olde van de HAN zegt: “Zorg voor een fijn netwerk om je heen: een vriend of klasgenoot bij wie je even kunt klagen over je stage of studentbegeleider is óók heel belangrijk. Ook al zit je alleen op je studentenkamer of zolder, je moet toch je ei kwijt.” Plan daarom ook die contactmomenten met je klasgenoten in. Elke vrijdag bijvoorbeeld. Luid je meteen gezamenlijk het weekend in.

Ben jij op zoek naar een geschikte stage of afstudeerplek? Kijk dan eens naar onze vacatures. Voor vragen of tips over stage lopen of afstuderen in de Achterhoek kun je contact opnemen info@smarthub.nl.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

SmartHub on tour

SmartHub ontving een groep enthousiaste studenten van de Radboud universiteit en lieten hen kennismaken met twee gave SmartHub bedrijven. Wie weet vinden ze hier hun toekomstige masterstage of startersfunctie.

Lees meer

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!