Op weg naar een succesvolle stage. Hoe vind je de perfecte stageplek?
5 april 2024
Of je nu een eerstejaars student bent die net begint aan zijn academische reis of een gevorderde student die klaar is om de professionele wereld te verkennen, het vinden van de juiste stageplek is een belangrijke stap in je carrière. Onze tips helpen je met het vinden van een geschikte stageplek.
1. Bepaal je doelen en interesses:
Bedenk voor jezelf wat je uit deze stage wil halen. Bepaal je leerdoelen en carrièreambities. Wat wil je leren en bereiken tijdens je stage?
2. Update je CV en LinkedIn-profiel:
Zorg ervoor dat je cv opvalt en je LinkedIn-profiel professioneel is. Voeg relevante cursussen, projecten en vaardigheden toe. Bekijk hier onze tips voor een goed LinkedIn profiel.
3. Onderzoek bedrijven:
Neem de tijd om bedrijven in jouw vakgebied te onderzoeken. Wat zijn hun kernwaarden en welke stageprogramma’s bieden ze aan? Hoe is de bedrijfscultuur en wat past bij jou?
4. Netwerk, Netwerk, Netwerk:
Neem contact op met docenten, medestudenten, vrienden, en familieleden voor aanbevelingen en advies. Het bijwonen van stagemarkten en evenementen is een geweldige manier om te netwerken en professionals uit jouw vakgebied te ontmoeten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Achterhoekse Talententuin.
5. Gebruik online platforms
Maak gebruik van platforms als smarthub.nl en LinkedIn om je te oriënteren op bedrijven en vacatures en om te solliciteren. Via smarthub.nl kun je laagdrempelig en vrijblijvend contact opnemen met grote en kleine bedrijven die jong talent graag een warm welkom bieden. Hier vind je vele vacatures waar je op kunt reageren.
6. Stuur gerichte sollicitaties:
Pas je sollicitaties aan op basis van de specifieke eisen van elke stageplek. Schrijf een overtuigende motivatiebrief waarin je benadrukt waarom je geïnteresseerd bent in die specifieke stage. Laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent.
7. Blijf proactief:
7. Volg op met bedrijven na het indienen van je sollicitaties. Ook als je niet direct zelf iets terug hoort is het slim om contact te zoeken. Dit toont lef en laat zien dat je echt graag wil. Overweeg ook het sturen van koude sollicitaties naar bedrijven waar je graag zou willen stage lopen.
8. Gebruik de carrière-ondersteuning van je school:
Raadpleeg de praktijkcoördinatoren van je school voor begeleiding en ondersteuning bij het zoeken naar een stage en/of bekijk de stageplatforms van je school.
9.Overweeg alternatieve benaderingen:
Denk buiten de gebaande paden. Overweeg ook kleinere bedrijven, startups of non-profitorganisaties waar je mogelijk meer verantwoordelijkheden en leerkansen krijgt. Of meld je aan voor de SmartHub talentenmailing en deel jouw stageoproep met ruim 180 werkgevers.
10. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken:
Oefen veelvoorkomende interview vragen en wees klaar om je ervaringen en vaardigheden te benadrukken. Bekijk hiervoor onze tips.
Veel succes!
Onthoud dat het vinden van de perfecte stage wat tijd kan kosten, dus wees geduldig en blijf gemotiveerd. Het is ook belangrijk om open te staan voor verschillende mogelijkheden en om elke ervaring als leerkans te beschouwen. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten!
Jesse Janssen (22) uit Azewijn heeft afgelopen jaar zijn studie Commerciële Economie aan de HAN in Arnhem succesvol afgerond. Van januari tot juni liep hij afstudeerstage bij Agrio, uitgever in de agrarische sector met meer dan tien verschillende mediamerken. Wat begon als een stageplek, groeide uit tot een vaste baan als online marketeer. Jesse deelt..
Lars Reugebrink (25) komt uit Hengelo Gelderland voelt zichzelf een echte Achterhoeker. “Ik kom elk weekend terug naar huis. Hier zijn mijn vrienden, voetbalclub en alles wat mij vertrouwd is.” Na zijn studie HRM aan de Saxion Hogeschool, waar hij in de zomer van 2023 afstudeerde, vond Lars zijn plek als Sales trainee bij logistiek..
Het is zover: je zoekt een stageplek, maar je inbox blijft angstvallig leeg. Geen reactie, geen uitnodiging. Wat nu? Geen paniek! De oplossing ligt misschien niet in je CV, maar in de manier waarop je jezelf presenteert in een stagemail. Met een paar slimme tips schrijf jij een mail die bedrijven niet kunnen negeren. Lees..
Sandra Vugts (21) uit Borculo is in februari gestart met een werk- en leertraject bij Sius, een zorgorganisatie voor mensen met een beperking en eventueel bijkomende problemen. Met haar achtergrond in maatschappelijke zorg op niveau 4 van het Graafschap College en haar passie voor praktijkgericht leren, volgt ze nu een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg) als persoonlijk..
SmartHub Young Talent op de Talententuin Stage lopen en afstuderen is magisch in de Achterhoek! SmartHub Young Talent heeft als één van de hoofdpartners van de Talententuin een ontzettend toffe én energieke dag mogen beleven. De magie was voelbaar op onze stand. De roze stand knalde eruit en bezoekers kwamen gericht vragen en informeren naar stage- /..
Je hebt je sollicitatie voor je stage verzonden, en yes: je mag op gesprek komen! Maar nu begint de voorbereiding. Welke vragen kun je verwachten tijdens een sollicitatie voor een stage? En nog belangrijker: hoe kun je jezelf op zo’n manier presenteren dat je een onvergetelijke indruk achterlaat? Geen stress, wij hebben het voor je..
Maak kennis met Baader, een toonaangevend machinebouwbedrijf met een indrukwekkende geschiedenis en missie. Baader is gespecialiseerd in machines voor de pluimvee-industrie en onderscheidt zich door vakmanschap, maatwerk en wereldwijde expertise. We spraken Rik Reuvekamp over de kansen die je krijgt als jong talent bij Baader. Een familiebedrijf met een rijke historie Baader begon in 1971..
Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Always active
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.