Menu

Tips

van SmartHub

Hoe schrijf je een knallend stageverslag? Tips voor afstuderende studenten!

30 mei 2024

Hey daar, bijna-afgestudeerde topper!

De tijd vliegt, hè? Net zat je nog vol spanning te wachten op die eerste stagedag, en nu is het einde van je stage in zicht. Het enige dat nog tussen jou en je diploma staat, is dat ene, kleine, superbelangrijke document: je stageverslag. Geen paniek! Wij van SmartHub Achterhoek hebben een paar gouden tips voor je verzameld om van jouw stageverslag een meesterwerk te maken.

1. Begin met een helder plan

Een goed begin is het halve werk. Maak een schets van je verslag voordat je begint met schrijven. Wat moet erin komen? Hier zijn enkele essentiële onderdelen:

  • Inleiding: Wie ben je, waar heb je stage gelopen en waarom?
  • Bedrijfsschets: Vertel iets over het bedrijf waar je stage hebt gelopen.
  • Stageopdracht: Wat was je opdracht? Wat waren de doelen?
  • Uitvoering: Hoe heb je je opdracht aangepakt? Welke methodes en technieken heb je gebruikt?
  • Resultaten: Wat heb je bereikt? Vergeet niet om concrete resultaten te vermelden.
  • Reflectie: Wat heb je geleerd? Hoe kijk je terug op je stage?
  • Conclusie: Een korte samenvatting van je bevindingen en je persoonlijke groei.

2. Houd het professioneel, maar wees jezelf

Het is belangrijk dat je verslag professioneel is, maar laat je persoonlijkheid ook doorschemeren. Schrijf op een manier die bij jou past, zolang het maar duidelijk en formeel genoeg is voor je opleiding. Voeg anekdotes toe die je ervaringen illustreren en laat zien hoe je bent gegroeid.

3. Wees concreet en duidelijk

Vermijd vage termen en wees specifiek over wat je hebt gedaan en bereikt. In plaats van “Ik heb veel geleerd over marketing”, kun je beter schrijven: “Ik heb geleerd hoe ik een social media campagne opzet en beheer, waarbij ik het aantal volgers van het bedrijf met 20% heb laten groeien in drie maanden.”

4. Gebruik visuele elementen

Afbeeldingen, grafieken en tabellen kunnen je verslag aantrekkelijker maken en je bevindingen verduidelijken. Zorg ervoor dat ze relevant zijn en ondersteun je tekst ermee. Maar let op: overdrijf niet, je verslag moet geen plaatjesboek worden.

5. Vraag om feedback

Vooral als je voor het eerst een stageverslag schrijft, kan feedback van je begeleider, collega’s of medestudenten heel waardevol zijn. Ze kunnen je wijzen op dingen die je misschien over het hoofd hebt gezien of suggesties doen om je verslag te verbeteren.

6. Plagiaat? Nope!

Het is verleidelijk om informatie van het internet te kopiëren, maar doe dit niet. Plagiaat is een serieuze zaak en kan je in grote problemen brengen. Zorg ervoor dat al het werk en de ideeën in je verslag van jou zijn of goed geciteerd worden.

7. Reflecteer op je leerervaringen

Reflecteren is een cruciaal onderdeel van je stageverslag. Het gaat niet alleen om wat je hebt gedaan, maar ook om wat je hebt geleerd en hoe je bent gegroeid. Hier zijn een paar vragen die je kunt gebruiken om diepgaand te reflecteren:

  • Welke vaardigheden heb je ontwikkeld of verbeterd tijdens je stage?
  • Wat waren je grootste uitdagingen en hoe heb je deze overwonnen?
  • Hoe heeft de stage bijgedragen aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling?
  • Wat zou je anders doen als je opnieuw zou beginnen?
  • Hoe zie je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan van invloed op je toekomstige carrière?

Door deze vragen te beantwoorden, laat je zien dat je niet alleen hebt gewerkt, maar ook echt hebt geleerd en gegroeid.

8. Check, check, dubbelcheck!

Laat je verslag niet op het laatste moment aan je begeleider lezen. Plan tijd in om grondig te controleren op spel- en grammaticafouten, consistentie en leesbaarheid. Een tip: lees je verslag hardop, zo hoor je sneller of iets niet lekker loopt.

9. Maak het af met een knaller

Sluit je verslag af met een sterke conclusie en zorg voor een professionele opmaak. Een overzichtelijke inhoudsopgave, paginanummers en een nette lay-out maken een groot verschil. Vergeet niet om een nette titelpagina toe te voegen met alle belangrijke informatie.

Dus, ga ervoor! Pak die laptop, zet je favoriete playlist aan en laat je creatieve brein het werk doen. Je bent al zo ver gekomen, dit laatste stukje kun je ook rocken!

Veel succes met je stageverslag en vergeet niet te genieten van de laatste momenten van je stage. Je bent bijna aan de finishlijn!

Pssssst…. heb je nu je stageverslag afgerond en je studie bijna voltooid? Klaar voor de volgende stap? Bij SmartHub Achterhoek helpen we je graag aan je droombaan. Check onze vacatures en ontdek de beste carrièremogelijkheden in de regio. Zet HIER de eerste stap naar een succesvolle toekomst.

Nieuwsbericht delen?

In de schijnwerpers

From Arizona to Winterswijk: Kevin finds his place at DLA ICT

Kevin (24) grew up in Chicago, United States, and studied Software Development in Arizona. A meeting with his Dutch girlfriend, who is originally from Winterswijk, brought him to the Achterhoek region. Since September, he has been living in Winterswijk and started working as a software developer at the IT company DLA ICT in November. His story..

Lees meer

Ondernemen als jong talent in de Achterhoek met SmartHub Incubator Industry

De kracht van jong ondernemerschap in de AchterhoekDe Achterhoek staat bekend om haar ondernemerschap en innovatieve maakindustrie. Voor jonge talenten met een ondernemersdroom biedt de regio volop kansen. SmartHub Incubator Industry (SHII) speelt hierin een belangrijke rol door startende ondernemers te begeleiden en te verbinden met het juiste netwerk. Drie jonge ondernemers, Daan de Wilde,..

Lees meer

Timon’s stage-ervaring bij Janssen Techniek

Van stage naar minor: een bewuste keuzeDe 21-jarige Timon uit Doetinchem is derdejaarsstudent Commerciële Economie aan de HAN Nijmegen. In september begon hij zijn stage bij Janssen Techniek, een bedrijf dat technisch talent bemiddelt naar een baan in de Achterhoek. Zijn stage beviel zo goed dat hij besloot zijn minor Sales en Accountmanagement binnen hetzelfde..

Lees meer

In de schijnwerpers: bouwtalent Ted Holleman

Een oud-stagiair die inmiddels als vaste medewerker werkt bij Rensing Bouw B.V. uit Lichtenvoorde. Naast zijn werk volgt hij ook een opleiding tot aannemer. Een inspirerend verhaal over ambitie en ontwikkeling! Over Ted Ted Holleman, 21 jaar, afkomstig uit Didam. Hij volgde de opleiding Middenkader Functionaris Smart Building aan het Graafschap College. Tijdens zijn laatste..

Lees meer

Carmen’s carrièreswitch en HR reis bij Netterden Zand en Grind

Netterden Zand en Grind: een uniek bedrijf in de regioNetterden Zand en Grind is onderdeel van de Netterden Groep en houdt zich bezig met de winning en verkoop van zand en grind. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Gendringen. Dit Achterhoekse bedrijf heeft een nuchtere en gemoedelijke werksfeer en biedt volop kansen voor ontwikkeling. Carmen:..

Lees meer

Laat ons weten wat je zoekt

Ben je als student of scholier op zoek naar een specifieke stage, werkgever of een onderzoeksopdracht? Als non-profit initiatief helpen we je graag verder!
Neem contact op

Studeer af in de Achterhoek

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!