Hubmanager helpt student en werkgever aan een topstage!
17 oktober 2022
De Achterhoek staat bekend als dé stage- en afstudeerregio omdat hier veel stagemogelijkheden zijn én je als student goed begeleid wordt. Een mooi voorbeeld zijn de Achterhoekse Innovatiehubs, waar een hubmanager de ‘haarlemmerolie’ is tussen student, werkgever en opleiding. Hubmanager Tycho vertelt wat het geheim is van een hubmanager die zorgt dat alle partijen superenthousiast zijn!
Een Innovatiehub is een samenwerking tussen één tot vijf bedrijven waarbij mbo-, hbo- en wo-studenten aan de slag gaan met onderzoek en innovatieprojecten. Iedere hub heeft een hubmanager die verantwoordelijk is voor de werving, selectie en begeleiding van studenten en de continuering van kennisontwikkeling. Tycho Geurkink is hubmanager bij de InnovatieHub Winterswijk-Aalten: “Gemiddeld begeleid ik elke stageperiode 15 tot 20 studenten bij de aangesloten bedrijven. De studenten hebben naast mij een inhoudelijk begeleider bij het bedrijf. Ik heb elke week een begeleidingsmoment met de student en zijn/haar inhoudelijke begeleider. Dan bespreken we hoe het met de opdracht gaat, wat de student de komende week gaat doen en wat de begeleidingsbehoefte is. Verder neem ik de verslagen van de studenten door en help waar nodig met richting en focus van hun onderzoek. Met name aan het begin van een stage of afstudeeropdracht besteed ik veel tijd aan begeleiding en afstemming.”
Werving van nieuwe stagiaires
Ook de werving van stagiaires een belangrijke taak voor een hubmanager: “Voor de aangesloten bedrijven schrijf ik voorafgaand aan de halfjaarlijkse stageperiodes de opdrachten uit en zorg ik dat ze goed aansluiten op de stage-eisen vanuit de opleidingen. Als hubmanagers hebben we veel contacten met onderwijsinstellingen en staan we op stage- en afstudeerbeurzen van de ROC’s, hogescholen en universiteiten. Dan is het aan ons om studenten te vinden voor de stage- en afstudeeropdrachten van onze bedrijven binnen de innovatiehubs. In de Achterhoek zijn we gelukkig met vier hubmanagers die elkaar uitstekend weten te vinden. We werven samen, wijzen studenten op opdrachten bij de andere innovatiehubs en we wisselen regelmatig kennis en ervaringen uit.”
Innovatiehub en SmartHub Achterhoek
Ze lijken op elkaar, maar toch doen ze net iets anders en versterken ze elkaar juist. Waar de Innovatiehubs studenten werven en begeleiden in nauwe afstemming met de stagebedrijven, zorgt SmartHub Achterhoek voor het promoten van de regio onder jong talent. Vanuit een werkgever bezien helpt een Innovatiehub bij het invullen van topstages die bijdragen aan het binden van jong talent aan het bedrijf. SmartHub Achterhoek helpt aangesloten bedrijven om zichzelf en de regio nadrukkelijker te promoten als dé stage- en afstudeerregio en plek waar je als talent welkom bent, goed begeleid wordt en betekenisvol werk doet.
Ook hubmanager worden?
Per jaar vinden zo’n 120 tot 140 studenten een innovatieve (stage)opdracht bij een van de werkgevers binnen de zes Achterhoekse Innovatiehubs. Een mooi bewijs van de Achterhoek als dé stage- en afstudeerregio van Nederland. Deze aantallen betekenen tegelijkertijd elk half jaar veel nieuwe studenten waar de hubmanagers hun handen vol aan hebben, zo benadrukt Tycho: “Geen dag is hetzelfde. Doordat ik drie dagen in de week bij drie verschillende bedrijven zit, leer ik veel over hun producten en processen. Samen met de studenten wordt er gewerkt aan mooie projecten. Leuk is ook om te zien dat studenten met mooie cijfers weggaan en dat best veel studenten vervolgens mijn collega worden in een startersfunctie bij hun stagebedrijf”. Een belangrijke eigenschap van hubmanager is dat je nieuwsgierig moet zijn en brede interesse hebt. Het maakt daarbij minder uit of je veel inhoudelijke kennis hebt op een vakgebied. Ik heb zelf Betriebswirtschaftslehre, oftewel bedrijfseconomie gestudeerd aan de Westfälische Hochschule. Mijn studierichting heeft dus niet veel met techniek te maken, terwijl veel stageopdrachten dat wel zijn. Dat maakt niet zo veel uit, want rondom de techniek zitten ook allerlei processen die mij wel interesseren. De studenten doen uiteenlopende opdrachten zoals bijvoorbeeld een chemisch-technisch onderzoek, een onderzoek naar het invoeren van een nieuwe robotarm, het ontwerpen van een nieuwe machine. Je moet het juist leuk vinden om studenten te begeleiden met vele verschillende achtergronden en opdrachten.”
Heb jij interesse in een functie als hubmanager of wil je meer weten over de Innovatiehubs? Kijk eens op www.innovatiehub.com
Maxim Hertgers (21 jaar) uit Doetinchem heeft een liefde voor techniek. In zijn vrije tijd gaat hij graag bootvaren met vrienden met de boot die zij zelf hebben opgeknapt. Met een diploma Middenkader Technicus Engineering van het Graafschap College op zak en meerdere stages op zijn naam, wist hij tijdens zijn afstudeerstage bij Hencon in..
Marieke Buevink is 22 jaar oud en afkomstig uit het gezellige Varsseveld. Tijdens haar studie Ruimtelijke Ontwikkeling, Klimaat en Management aan Saxion Hogeschool in Deventer heeft ze een geweldige tijd gehad op kamers. Vriendschappen voor het leven, leuke feestjes en waardevolle ervaringen: het studentenleven was fantastisch. Nu, na haar studie, is ze weer terug in..
Ontdek hoe Tim Verstege en Luuk Baakman hun carrières opbouwden bij Rabelink Logistics in Wehl. Lees over hun ervaringen, tips voor stagiairs, en waarom de Achterhoek een ideale plek is voor jong talent.
Wat begon als een bijna letterlijke tackle tijdens de Achterhoekse Talententuin, mondt uit in een arbeidsovereenkomst. Na een afwisselende stage treedt Koen Besselink in dienst als allround monteur in het Rouwmaat serviceteam. Talententuin match “Mijn zoektocht naar een stage voor mijn studie Werktuigbouwkunde begon bij de Achterhoekse Talententuin in Ulft. Lotte, HR-manager van Rouwmaat, viste me..
Op de Zwarte Cross was de techniektent van SmartHub Achterhoek een ware trekpleister in het Blagenparadijs! Het hele weekend stond in het teken van leren, creëren en vooral veel lol maken. Jonge talenten kregen de kans om te experimenteren met verschillende technieken zoals metselen, installatietechniek, lasersnijden en het bouwen van een stoplicht. Bekijk hieronder de beelden..
Maak kennis met Bas ten Hagen, een gedreven student en stagiair bij WBC Bouwgroep, een middelgroot bouwbedrijf uit Winterswijk, dat zich specialiseert in hoogwaardige bouwprojecten. Bas, 23 jaar, komt uit Eibergen en volgt de studie Bouwkunde aan het Saxion in Enschede. Naast zijn passie voor bouwen, is hij een echte sportfanaat die graag hardloopt en..
Jong talent Cas Buunk (25) is een echte Achterhoek ambassadeur met ambitie. Cas Buunk, 25 jaar, uit Halle is een ondernemende student met groot hart voor de Achterhoek. Hij wilde zijn afstudeeropdracht dan ook graag bij een lokaal bedrijf doen. Voor hem was Smarthub Achterhoek een uitkomst en via smarthub.nl maakte hij kennis met het..