Yes! Je hebt de vacature voor je ideale stage gevonden. Tijd om je in je stagebrief alvast van je beste kant te laten zien. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goede stagebrief? En waar moet die brief precies aan voldoen? Met onze tips zorg jij voor een goede eerste indruk in je stagebrief.
Een eerste indruk maak je maar één keer.. ook in je stagebrief
Je kent vast het gegeven dat mensen bij een sollicitatiegesprek al in de eerste paar seconden (onbewust) bepalen of het wel of geen match is. Voor je stagebrief geldt dit, in wat mindere mate, ook. Wanneer de lezer van jouw stagebrief meteen al een goede indruk heeft omdat de opbouw van je brief goed is, er geen fouten in staan en je cv er verzorgd uitziet, sta je gegarandeerd met 1-0 voor.
Natuurlijk kun je pas tijdens een gesprek écht laten zien wat je in huis hebt en wie je bent. Maar dan moet je dat gesprek wel zien te scoren natuurlijk. Zo doe je dat:
1. Je motivatie is super belangrijk
Waar je in een ‘gewone’ sollicitatiebrief al meer kunt vertellen over je opgedane ervaring en kennis, is dat in je stagebrief waarschijnlijk nog niet het geval. Daarom is je motivatie in je stagebrief enorm belangrijk. Waarom heb jij precies dit bedrijf uitgekozen om je stagebrief naartoe te sturen? Waarom pas jij als geen ander bij dit bedrijf, wat wil je bijdragen? Zorg voor een enthousiaste motivatie door in elk geval deze voorgaande vragen uitgebreid te beantwoorden in je brief.
2. Besteed aandacht aan de uitstraling van je brief en cv
We hadden het net al even over de eerste indruk die tijdens een sollicitatiegesprek allesbepalend kan zijn. Ook in je stagebrief kun je al veel doen voor een goede indruk. Kijk naar de stijl waarin het bedrijf waar je solliciteert zelf communiceert en zorg dat jouw brief daar zowel tekstueel als visueel op aansluit. Maak je cv opvallend met een mooie foto en een aantrekkelijke, duidelijke opmaak. Zorg er ook voor dat je cv en stagebrief op elkaar aansluiten qua stijl. Zo maak je een verzorgde en aandachtige eerste indruk.
3. Onderscheid je met nevenactiviteiten
In tip 1 gaven we al aan dat het onwaarschijnlijk is dat je in je stagebrief al veel kunt vertellen over je werkervaring. Misschien is het zelfs je eerste stage. Toch is het zeker niet onbelangrijk om te benoemen wat je qua nevenactiviteiten en eventuele bijbanen al hebt gedaan. Hiermee kun je je namelijk onderscheiden van andere studiegenoten. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk? Dan zegt dit veel over jouw instelling. Wees dan ook niet bang om ook werkzaamheden en ervaringen te benoemen die op het eerste oog niets met je studie of stage te maken hebben. Juist de dingen die jij in je vrije tijd doet maken jou uniek.
4. Check ons blog over de juiste opbouw voor je sollicitatiebrief
Nu je weet welke elementen je toe kunt voegen aan je stagebrief om een goede eerste indruk achter te laten, wil je natuurlijk ook weten in welke volgorde je alle informatie in je brief het beste kunt rangschikken. Daarover schreven we al eerder een artikel: hier lees je alles over een goede opbouw van je sollicitatiebrief.
Meer tips voor solliciteren en stage lopen? Check onze blogs:
Maxim Hertgers (21 jaar) uit Doetinchem heeft een liefde voor techniek. In zijn vrije tijd gaat hij graag bootvaren met vrienden met de boot die zij zelf hebben opgeknapt. Met een diploma Middenkader Technicus Engineering van het Graafschap College op zak en meerdere stages op zijn naam, wist hij tijdens zijn afstudeerstage bij Hencon in..
Marieke Buevink is 22 jaar oud en afkomstig uit het gezellige Varsseveld. Tijdens haar studie Ruimtelijke Ontwikkeling, Klimaat en Management aan Saxion Hogeschool in Deventer heeft ze een geweldige tijd gehad op kamers. Vriendschappen voor het leven, leuke feestjes en waardevolle ervaringen: het studentenleven was fantastisch. Nu, na haar studie, is ze weer terug in..
Ontdek hoe Tim Verstege en Luuk Baakman hun carrières opbouwden bij Rabelink Logistics in Wehl. Lees over hun ervaringen, tips voor stagiairs, en waarom de Achterhoek een ideale plek is voor jong talent.
Wat begon als een bijna letterlijke tackle tijdens de Achterhoekse Talententuin, mondt uit in een arbeidsovereenkomst. Na een afwisselende stage treedt Koen Besselink in dienst als allround monteur in het Rouwmaat serviceteam. Talententuin match “Mijn zoektocht naar een stage voor mijn studie Werktuigbouwkunde begon bij de Achterhoekse Talententuin in Ulft. Lotte, HR-manager van Rouwmaat, viste me..
Op de Zwarte Cross was de techniektent van SmartHub Achterhoek een ware trekpleister in het Blagenparadijs! Het hele weekend stond in het teken van leren, creëren en vooral veel lol maken. Jonge talenten kregen de kans om te experimenteren met verschillende technieken zoals metselen, installatietechniek, lasersnijden en het bouwen van een stoplicht. Bekijk hieronder de beelden..
Maak kennis met Bas ten Hagen, een gedreven student en stagiair bij WBC Bouwgroep, een middelgroot bouwbedrijf uit Winterswijk, dat zich specialiseert in hoogwaardige bouwprojecten. Bas, 23 jaar, komt uit Eibergen en volgt de studie Bouwkunde aan het Saxion in Enschede. Naast zijn passie voor bouwen, is hij een echte sportfanaat die graag hardloopt en..
Jong talent Cas Buunk (25) is een echte Achterhoek ambassadeur met ambitie. Cas Buunk, 25 jaar, uit Halle is een ondernemende student met groot hart voor de Achterhoek. Hij wilde zijn afstudeeropdracht dan ook graag bij een lokaal bedrijf doen. Voor hem was Smarthub Achterhoek een uitkomst en via smarthub.nl maakte hij kennis met het..